Pe 19 martie 2025, Biblioteca Universității din Oradea va găzdui un eveniment unic pentru publicul general, dar mai ales pentru pasionații de știință. E vorba despre lansarea cărții „Dincolo de manual: explorări didactice în fizica atomică, nucleară și medicală”, scrisă de Patrick-Joshua Biro, un tânăr absolvent al specializării Fizică Medicală de la aceeași universitate.
Această lucrare își propune să apropie studenții și elevii de studiul Fizicii și de importanța acesteia în viața de zi cu zi, dar și să ajute profesorii să își consolideze metodele de predare, în special pentru subdomeniile amintite. Monografia a fost publicată la Editura Casa Cărții de Știință la începutul acestui an și are un caracter interactiv, prin teme de reflecție care oferă cititorului ocazia de a aborda diverse noțiuni fizice în contexte noi.
„Am conceput această carte ca pe o invitație la reflecție și acțiune, dar și ca pe un semnal de alarmă asupra faptului că scopul fizicii este, din păcate, tot mai absent în discursul public. Este o realitate cu care mulți s-au confruntat deja, fie că și-au dat seama sau nu. Spre deosebire de un manual tipic, această lucrare nu doar explică noțiuni, ci le oferă cititorilor ocazia să acționeze prin cunoaștere, prin respect față de știință și prin curaj. Este o carte destinată nu numai profesorilor, ci și tinerilor care vor să descopere mai multe despre acest domeniu fascinant – indiferent de profilul pe care îl urmează”, a declarat autorul.
Prima parte a evenimentului va consta în discursuri introductive, menite să deschidă orizonturile asupra importanței fizicii în educație și, implicit, în viața de zi cu zi. Acestea vor fi susținute de către tânărul autor, de către coordonatorul științific al lucrării, prof.univ.dr. Loredana-Gabriela Marcu, dar și de către președintele Comunității Evreilor din Oradea, dipl.ing. Felix Koppelmann. La finalul acestei părți, publicul va fi invitat să ia parte la o sesiune de întrebări și răspunsuri. Secțiunea aceasta a evenimentului va fi moderată de liderul Asociației Deficienților Locomotori Bihor, Ovidiu Milian.
A doua parte a evenimentului cuprinde o serie de discuții interactive, pe două teme: „Atomii poveștilor: Cum inspirăm următoarele generații?” și „Cum ajută Fizica la salvarea vieților umane?”. Poveștile, dezbaterile constructive și opiniile argumentate vor fi încurajate atât de Patrick-Joshua Biro, cât și de membrii panelului de discuții. Din cadrul acestuia vor face parte prof.univ.dr. Eugen-Victor Macocian (decanul Facultății de Informatică și Științe), fizicianul Cristian Presură, Ruxandra Sime (HR Generalist II în cadrul PLEXUS), dar și David Hoduț, absolvent al liceului în care autorul și-a desfășurat partea practică a lucrării.
A treia parte a evenimentului constă într-un workshop surpriză, activitate care își propune să apropie publicul de tematica lucrării. Acesta va fi destinat tuturor participanților, indiferent de vârstă sau de nivelul de cunoștințe de fizică acumulate până la eveniment.
La sfârșitul lansării, autorul va fi la dispoziția doritorilor pentru achiziționarea unei cărți cu autograf, dar și pentru fotografii și discuții libere.
Tipărirea lucrării lui Joshua a fost posibilă datorită sponsorizării din partea companiei PLEXUS, dar și datorită Asociației „Frends pentru Dezvoltare”, în care acesta este voluntar.
Participarea este liberă și posibilă atât fizic, cât și online, prin Google Meet. În cel din urmă caz, organizatorii recomandă înscrierea prin formularul de aici.