Evenimentul de inaugurare a Scolii Gimnaziale Nr. 1 din satul Luncsoara, comuna Auseu, judetul Bihor, a avut loc in prezenta cunoscutei realizatoare de emisiuni TV-radio si trainer acreditat in Tehnica si Arta Livrarii Discursului, Mihaela Tatu, care a acceptat invitatia de a deveni Ambasadoare BookLand, de a vizita scoala si de a le vorbi celor peste 120 de elevi care urmeaza cursurile scolii din Luncsoara, cadrelor didactice si parintilor din comunitate.
Lucrarile de renovare a scolii gimnaziale au avut loc in intervalul mai 2023 – martie 2024, iar valoarea totala a investitiei a fost de 200.000 EURO, sponsorizarile atrase de Asociatia BookLand insumand 180.000 EURO, iar contributia Scolii Luncsoara si a partenerilor locali fiind in valoare de 20.000 EURO.
<Asociația BookLand nu are nici un fel de legătură cu zona politică. Școala din Luncșoara este a 68-a școală din învățământul rural, care a fost renovată. Starea și mediul în care învață copiii, indiferent de etnie, este scopul acestei asociații. Trebuia data în folosință în urmă cu aproape un an, însă a întâmpinat tot felul de dificultăți. Și au vrut să renunțe de câteva ori. Însă cei care aveau de suferit erau copiii. A investit, din sponsorizări din țară, nu din Bihor, 180 000euro. Aportul local a fost de 20 000. Este un dar pe care l-au primit copiii din Luncșoara.Eu am fost doar ambasador BookLand, pentru că sunt alături de activitatea asociației de mai bine de 10 ani >, a explicat Mihaela Tatu.
„Inima si sufletul mi-au ramas in Luncsoara, la chipurile acelor copii plini de bucurie si entuziasm pentru faptul ca au intrat intr-o scoala noua, intr-o scoala curata, intr-o scoala amenajata cu banci noi, zugravita, cu bai civilizate, cu o tabla inteligenta, cu laptopuri… O scoala in care merita sa invete orice copil din orice colt al acestei tari. In Luncsoara, la chipurile acelor copii mi-a ramas sufletul si totodata la colegii mei, prietenii mei, draga echipa de la BookLand, care asta a facut si cu asta se ocupa de ceva vreme. Am primit cu drag propunerea de a fi Ambasador si a fost o onoare pentru mine, insa, ma simt marunta si mica in fata emotiei si bucuriei acelor copii.” – Mihaela Tatu, Trainer acreditat ANC in Tehnica si Arta Livrarii Discursului, Speaker motivational, Moderator evenimente, Realizator emisiuni TV-radio & Ambasador BookLand.
„Cum a inceput colaborarea cu Asociatia BookLand? Am gasit pe net informatii in 2021 despre aceasta asociatie care renoveaza scoli in mediul rural. Asa ca am aplicat si noi pentru a beneficia de ajutor, insa nu am reusit sa ne calificam decat in anul 2023. Spre bucuria noastra, am fost singura scoala aleasa din Bihor! In primele luni ale anului trecut am semnat protocolul de colaborare, iar din Martie au inceput sa vina si primele materiale de constructii. Iar in Mai ne-am apucat de renovare, incepand cu interiorul scolii si continuand cu acoperisul, ca sa incheiem cu termoizolarea si tencuirea exteriorului. Vreau sa subliniez ca asociatia, cu ajutorul partenerilor ei, a dotat scoala cu un laborator IT complet utilat, ne-a oferit echipamente sportive, ne-a ajutat sa trimitem gratuit un elev in Tabara Coolturala BookLand si, in continuare ne tine constant la curent cu varii actiuni pe care le initiaza. Le suntem recunoscatori atat celor de la BookLand, cat si tuturor companiilor care s-au implicat, inclusiv profesorilor si elevilor nostri!” – Adrian Matei Botici, Director Scoala Gimnaziala Luncsoara (jud. Bihor)
„Dincolo de zidurile gri cu tencuiala cazuta pana la caramida, acoperisul vechi prin care ploua in salile de clasa, holurile reci cu gresie sparta, dusumelele vechi mirosind a mucegai, usile vechi si sparte, noi am vazut o comoara in aceasta scoala, care adaposteste peste 120 de suflete nevinovate. Asa ca am purces la un drum lung si anevoios. In Mai 2023, cand ne-am apucat de renovare, am scos toate lambriurile, dusumelele, am ars vopseaua pe baza de ulei de pe pereti, am reparat si zugravit peretii, am montat gresia si mocheta. Dupa care am coborat tigla cu tigla, inlocuind acoperisul vechi si sistemul pluvial cu unul nou. In ajutor ne-au sarit zeci de voluntari de la Fundatia Vodafone Romania & _VOIS, care s-au dovedit tare vrednici, caci au reamenajat si dotat integral laboratorul IT, au zugravit casa scarii, au vopsit gardul exterior si tot mobilierul de lemn de la locul de joaca, portile de fotbal, retrasand marcajele de pe terenul de baschet. Ultima etapa de renovare a insemnat anveloparea cladirii cu polistiren si tencuirea-zugravirea acesteia, inlocuirea pervazurilor vechi, decorarea intrarii in scoala cu piatra si pavele decorative, precum si instalarea unei sculpturi care sa le aminteasca micutilor de grija pe care le-o purtam.” – Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand
Renovarea a fost sustinuta financiar si de Scoala Gimnaziala Nr. 1 Luncsoara, care a acoperit cu cei 20.000 euro 40% din costul aferent manoperei, fiind sprijinita de parteneri locali (Connect Group, Novatex, Adeplast, PFA Cacuci Nicolae, Asociatia Luncsoara Bihorului, Reluxa, Temad), pentru ca elevii sa aiba parte de conditii excelente de invatatura. La intregul demers de renovare au participat 44 parteneri BookLand, si anume companii private si asociatii care sustin misiunea educationala BookLand in mediul rural: Leroy Merlin (care a achitat 60% din costurile de manopera pentru renovare), Bilka, Fundatia Vodafone Romania & _VOIS, CEC Bank, European Pastry, Unicredit Consumer Finance, MaxBet, SAP, Vopseaua Oskar, Novomatic, Somaco Grup Prefabricate, Sipex, Siniat, Serv Class, Coca-Cola HBC, Zentiva, Porta Doors, Asevi, Turbomecanica, Zahar Margaritar, Asociatia Bine Pentru Oameni, Titan Machinery Romania, Caparol, Ravago ROM, Patru Maini, KSC Transport, Deocon, Madrugada, Hirsch Porozell, Congips, Swisspor, Gilcom, Magtomvic, Policolor, Masterplast, Raveli, Decathlon, Comunitatea „Competenti, Corecti si Utili”, Elis Pavaje, Famous Roses, Kovostroj, Atip Design si Promis Advertising.
Prin programul „Renovare scoli in mediul rural” demarat de Asociatia BookLand, 80 de scoli si gradinite din satele Romaniei au fost reabilitate in perioada 2020 – 2024, in beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociatia a reusit aceasta performanta motivand autoritatile si comunitatile locale sa se implice, dar si mobilizand sute de companii private sa contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizarii nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creeaza un viitor mai bun si sustenabil pentru copiii din satele si comunele Romaniei, contribuind la schimbarea mentalitatilor si atitudinii privind importanta educatiei in comunitatile rurale!