Directorul Administrației Domeniului Public (ADP) Oradea, societatea care administrează piețele din municipiu, s-a întâlnit, luni dimineață, cu comercianții din bazarul Pieței Cetate, care au protestat față de închiderea zonei în care își desfășurau activitatea. Liviu Andrica le-a explicat că, potrivit legii, nu le poate permite să vândă în bazar, dar le-a promis că pentru perioada cât activitatea le este suspendată nu vor plăti chirie.
”În perioada cât activitatea în piețe este suspendată, comercianții nu vor plăti chirie pentru spațiile pe care le au. Mai mult, își vor putea lăsa marfa în păstrare până la noi dispoziții care eu sper să fie cât de curând”, a declarat Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.
Directorul Andrica le-a explicat comercianților că nu le poate permite continuarea activităților decât dacă s-ar muta într-un spațiu deschis aflat în zonă (foto jos). Oamenii au refuzat acest lucru, motivând condițiile insalubre și frigul din această perioadă.
Comercianții din bazarul Pieței Cetate au cerut explicații la diferența de tratament între mall-uri, lăsate să funcționeze, și piețele închise, pe care s-a pus lacătul începând de marți.
”E o întrebare la care, sincer, eu nu pot să le dau un răspuns”, a precizat directorul ADP Oradea. ”Dacă răspunsul ar fi că în piețe, oamenii, vânzătorii, clienții nu păstrează măsurile de protecție vizavi de răspândirea coronavirusului, eu, în calitatea mea de director al societății care administrează piețele, pot să promit și mă angajez că vor păstra. Fără nicio reținere. Și au păstrat – nu spun în proporție de 100%, dar în proporție de 95% au păstrat regulile de protecție.”
Liviu Andrica a explicat că ADP a luat mai multe măsuri ca piețele din Oradea să poată funcționa. În timp ce în cazul unora, precum piețele Nufărul sau Decebal, au fost date jos geamurile laterale din plexiglas, în piața Cetate au fost înlăturați pereții metalici, pentru a nu se încadra în definiția piețelor în spații închise, care nu mai pot funcționa de azi.
”Pe lângă aceasta, am lăsat doar două intrări în fiecare piață, cu două fluxuri – intrare și ieșire. Am postat câte un coleg care verifică dacă cei care vin în piață poată mască și, dacă o poartă, o face regulamentar. La fel, verificăm și dacă vânzătorii din piețe poartă mască”, a explicat Andrica.
În centrul de afaceri Rogerius, în Piața Cetate și în Piața 100 se derulează activități comerciale în bazar. În jur de 2000 de comercianți au mici afaceri în aceste spații, a precizat Liviu Andrica. Aproximativ 500 dintre aceștia își desfășoară activitatea în bazarul din Rogerius și în cel din Piața Cetate.
Sunteți niște prosti. Cum in piața se răspândește in aer liber și noaptea numai când lumea doarme. Malurile sunt in spațiu închis și la aia nu se întâmpla nimic. Prosti de bubuie. Ceea ce trebuie este simplu o revoluție in care sa cadeți toți jos de la putere. Ați uitat ce înseamnă sa fi om de rând. Faceți ca străini sa ne cumpere țara și toate. Ce ii a romanului trebuie distrus, asta faceți din 1989 in coace. Închideți și vindeți pe bani de nimica. Prosti cu cacat in cur. Ați merita Trași in teapa și spanzurati