La solicitarea profesorului Florin Nicoară și a avocaților fostului director al CN Emanuil Gojdu Oradea, Serviciul de Telecomunicații Speciale a răspuns că <vă transmitem faptul că rata de incidență a infectării cu virusul Sars-Cov-2 (COV|DI9),în municipiul Oradea, la data de
14.05.2021 (intervalul 28.04 – ‘11.05), conform datelor existente în aplicația informatică ,,Corona-Forms”, a fost de 1.09/1000 de locuitori>. Informația e extrem de importantă deoarece directorul CN Emanuil Gojdu, profesorul Florin Nicoară a fost înlăturat de la conducerea școlii fiind acuzat că nu ar fi intrat în scenariul I, cu prezență fizică la ore, ca urmare a unei rate de infectare, în Oradea, de 0,98 la mie în baza căreia inspectorul general Virgil Blage și-a justificat decizia de a-l înlocui pe directorul pentru care, în semn de susținere, elevii din mai multe școli au ieșit în stradă. Substratul demiterii, izvorul deciziei, pare a fi faptul că directorul Florin Nicoară a ripostat în momentul în care a fost redus numărul de clase în cel mai râvnit liceu de către elevi.
Iată ce spune STS
Inspectoratul Școlar Județean Bihor justifica schimbarea directorului CN Emanuil Gojdu, profesorul Florin Nicoară, în mai 2021, prin <încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la revenirea la programul normal de predare>. Pe baza unei rate de infectare falsă de care a uzat în spațiul public, fostul inspector general școlar Virgil Blage argumenta că profesorul Nicoară nu a ținut seama de avertismentele primite referitoare la revenirea la programul normal de predare al școlii pe care a condus-o.La solicitarea avocaților acestuia, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a confirmat deja de anul trecut faptul că rata de infectare în Oradea, pe data de 14 mai 2021, era de 1,19 la mie. ”Se confirmă astfel că decizia de a păstra școala în scenariul hibrid, luată de consiliul de administrație al colegiului, la propunerea mea, a fost corectă”, spune Nicoară. Acesta a fost înlăturat de la conducerea școlii fiind acuzat că nu ar fi intrat în scenariul I, cu prezență fizică la ore, așa cum s-ar fi impus potrivit datelor trimise în școli de Inspectoratul Școlar Bihor. Conform acestora, incidența cazurilor COVID era, în acel moment, în Oradea, de 0,98 la mie.
„Situația este legată de nerespectarea hotărârilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a Ordinului Comun al Ministerului Sănătății și al Educației și această nerespectare se referă la faptul că deși suntem în scenariul verde sau în primul scenariu, la Colegiul Național «Emanuil Gojdu» din Oradea o zi pe săptămână, fiecare clasă desfășoară ore online. Decizia contravine de fapt prevederilor legale, pentru că toți elevii ar trebui să fie prezenți fizic la ore, iar fiecare oră ar trebui să dureze 50 de minute, iar pauza să fie de 10 minute. În Gojdu, orele sunt de 40 de minute, iar pauzele de 5 minute. Mai grav este că elevii nu sunt lăsați să iasă în pauze din clasă…„În condițiile în care trendul este descendent în privința ratei de infectare cu noul coronavirus, mi se pare nefiresc să reducem durata orelor și a pauzelor sau să-i trecem pe elevi în online. Nu mi se pare normal ca elevii să nu aibă voie să iasă în pauze. Ei stau și își așteaptă profesorul în clasă. În cele cinci minute se face schimb de profesori. Mie cel puțin nu mi se pare normal acest lucru”, a declarat la vremea respectivă în presa locală inspectorul școlar general de atunci Virgil Blage.