“Este interzisă orice formă de manifestare sau măsură de excludere, segregare, restricție, limitare, deosebire, preferință sau tratament diferențiat, exercitate asupra unei persoane sau a unor categorii de persoane, având drept condiție de bază administrarea sau nu a oricărui vaccin”, se arată într-un proiect de lege înregistrat, miercuri, la Senat de mai mulți parlamentari din partea AUR. Potrivit documentului, discriminarea pe motiv de vaccinare sau nevaccinare va fi pedepsită cu amenzi care ar putea ajunge până la 100.000 de lei.
Inițiatorii au invocat principiul constituțional al egalității în drepturi, astfel că orice formă de excludere, restricție, limitare, preferință, afectare ori tratament diferențiat în favoarea unei persoane sau a unui grup, în condițiile neadministrării vaccinului, ar constitui discriminare, deci ar fi ilegalp și neconstituțională.
Parlamentarii AUR au dat ca exemplu programe-pilot ae Ministerului Culturii rezervate exclusiv celor vaccinați cu ambele doze anti-COVID-19, dar și decizia Universității de Medicină și Farmacie Iași de a condiționa participarea la sesiunea de examene de prezentarea certificatului de vaccinare sau a unui test negativ. În plus, inițiatorii proiectului atrag atenția asupra iminenței unei decizii a alianței universităților de medicină din țară de a condiționa accesul la activități didactice de prezentarea certificatului de vaccinare.
În proiect se arată că discriminarea unei persoane pe motiv de vaccinare este contravenție pentru care este prevăzută amenda între 3.000 și 30.000 de lei. În cazul în care discriminarea privește un grup, amenda este cuprinsă între 5.000 și 100.000 de lei.
”Emiterea unui act cu caracter normativ care încalcă prevederile articolului 2 (interdicția privind discriminarea pe motiv de vaccinare – n.n.) este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”, se mai arată în propunerea legislativă.
DOCUMENT – Propunere legislativă privind interzicerea discriminării pe motiv de vaccinare: