Legile Educației trebuiau să fie dezbătute în timpul ședinței de astăzi, 20 aprilie, din Comisia de Educație a Camerei Deputaților. Ședința s-a oprit brusc din cauza unui scandal generat de votul parlamentarilor. Conform deputatului Ioan Mang, PSD depusese peste 800 de amendamente
Comisia de Educație a Camerei Deputaților s-a reunit joi, 20 aprilie, pentru a dezbate Legile Educației Ședința a fost oprită brusc când s-a ajuns la principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice. Este vorba de amendamentul propus de către Biserica Ortodoxă, dar cu care liderii coaliției nu au fost de acord.
<Începând de astăzi și până pe data de 27 aprilie, în Comisia pentru educație din Camera Deputaților se discută amendamentele primite la noile legi ale Educației.Vă reamintesc ca PSD a depus în jur de 800 de amendamente, cele mai multe dintre ele formulate ca urmare a dezbaterilor organizate în țară.Sperăm că un număr cât mai mare dintre propunerile primite din partea elevilor și profesorilor să se regăsească în forma finală a Legilor Educației.Obiectul esențial avut în vedere de PSD este ca România să aibă legi ale Educației bune, stabile, care să dureze și asigure un proces educațional de calitate, nediscriminatoriu, util, apt să pregătească copiii pentru viață și evoluție profesională.Prin amendamentele propuse, PSD dorește îmbunătățirea condiției cadrelor didactice, o mai mare responsabilizare lor dar și a elevilor, creșterea calității actului educaționale>, a anun’at Ioan Mang. Iat[ c\teva amendamente rezultate inclusiv ]n urma discu’iilor cu profesorii din Bihor.
– Reintroducerea învățământului pedagogic de 5 ani (detalii https://www.edupedu.ro/reintroducerea-invatamantului…/)
– Sprijin pentru perfecționarea cadrelor didactice, stimulente pentru mediul rural (detalii https://www.edupedu.ro/banii-de-carti-si-cursuri-pentru…/)
– Exmatricularea pentru fapte grave redevine posibilă; se interzice accesul cu telefon în ora de curs (detalii https://www.edupedu.ro/exmatricularea-elevilor-introdusa…/)
– Înregistrarea ședințelor cu părinții la solicitarea profesorilor (detalii https://www.edupedu.ro/sedintele-cu-parintii-ar-putea-fi…/)
– Introducerea claselor de excelență în licee pentru maximum 50% din numărul total de clase a IX-a, unde admiterea se face pe baza unor probe de verificare a cunoștințelor conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educației și a rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională. Probele de verificare au loc înainte de desfășurarea examenului de evaluare națională și sunt notate cu calificativele Admis / Respins.
– Susținerea dezvoltării învățământului tehnic – dual.