Direcția Națională Anticorupție a solicitat avizul pentru efectuarea urmăririi penale față de Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare de mită pe vremea când era premier, în anii 2007 și 2008. Politicianul ar fi primit foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, prin contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. Procurorii DNA susțin că banii ar fi folosiți pentru cheltuieli din campania electorală.
Potrivit unui comunicat al DNA, luni, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis referatul cauzei procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Procedura a fost făcută în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Călin Popescu Tăriceanu, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
”Persoana respectivă (Călin Popescu Tăriceanu – n.n.) ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”, acuză procurorii DNA.
Cei 800.000 de dolari reprezentau un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie. Banii ar fi fost transferați în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore și ar fi folosiți pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală.
Dosar constituit în 2018. Senatul a respins atunci cererea de începere a urmării penale
DNA a precizat că dosarul de luare de mită a lui Călin Popescu Tăriceanu a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii anticorupție la cererea autorităților judiciare austriece.
”La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective”, au precizat anchetatorii.
Aceștia au efectuat ulterior acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată. Astfel au apărut noutăți care, spun procurorii ”au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar”.
Mai precis, omul de afaceri trimis în judecată a fost acuzat că ”ar fi ajutat un înalt demnitar să pretindă și să primească foloase materiale, în perioada aprilie 2007 – 25 noiembrie 2008, de la reprezentanții unei companii străine din domeniul IT, în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern prin care a fost aprobată încheierea a trei acte adiționale la un contract comercial derulat de companie, având ca obiect închirierea, de către statul român, a unor licențe IT”.
Intermediar între Tăriceanu și austrieci
Potrivit procurorilor, omul de afaceri ar fi intermediat realizarea unei înțelegeri între demnitarul român și reprezentanții companiei străine cu privire la plata unui comision de 10% din valoarea actelor adiționale, precum și în facilitarea transferului folosului material în patrimoniul demnitarului.
”În baza acestei înțelegeri, inculpatul ar fi primit suma de 2.581.519 USD prin intermediul unei societăți offshore, corespunzător unui procent de 10% din primele două acte adiționale încheiate. Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adițional nu ar mai fi fost achitat din cauza că a fost instalat un nou guvern, din care demnitarul nu mai făcea parte”, au explicat procurorii.
Din suma pe care ar fi primit-o, omul de afaceri ar fi remis 800.000 de dolari în folosul lui Călin Popescu Tăriceanu, prin plata parțială a datoriei pe care acesta ar fi avut-o față de o companie care îi furnizase consultanță politică în perioada 2007 – 2008.
”Diferența din comisionul încasat ar fi rămas în patrimoniul inculpatului și al unei persoane apropiate de acesta, fiind blocată parțial de autoritățile judiciare din Austria”, au transmis anchetatorii.
Procurorii au continuat separat cercetările față de Marian Marius-Dorin, la data faptei șef al cancelariei prim-ministrului, cercetat pentru complicitate la luare de mită.
Comments 1