Dupa ani de zile de abuzuri, de incalcari ale drepturilor omului si de nerespectare a deciziilor obligatorii ale CCR, la DNA se impune in sfarsit o gandire sanatoasa sub mandatul noului procuror sef Marius Voineag tocmai in sensul de a se respecta deciziile Curtii Constitutionale, precum si drepturile fundamentale ale inculpatilor. Dovada este circulara emisa in 3 iulie 2023, de sefa Sectiei judiciare a parchetului anticoruptie, procuroarea Irina Munteanu, scrie luju.ro.
Circulara trimisa catre toate birourile DNA recomanda procurorilor sa respecte deciziile CCR in ceea ce priveste prescriptia.
-formularea de concluzii de incetare a procesului penal in cauzele in care s-a implinit termenul general de prescriptie;
-nu se vor mai formula cai de atac exclusiv pe gresita incetare a procesului penal;
-daca s-au exercitat deja cai de atac exclusiv pe gresita incetare a procesului penal se vor pune concluzii de respingere.
Practic, DNA nu face altceva decat sa aplice pozitia pe care alte parchete, inclusiv PICCJ, o au in dosarele cu fapte prescrise.
Prezentam fragmente din circulara DNA (documentul fiind atasat integral la finalul articolului):
“La nivelul conducerii DNA s-au decis urmatoarele:
1. Se vor formula concluzii de incetare a procesului penal in cauzele in care este implinit termenul general de presecriptie, inclusiv in acele cauze in care, pana in prezent, se invoca aplicarea directa a jurisprudentei de drept comunitar (problematica avuta in vedere de deciziile Curtii Constitutionale nr. 297/2018 si, respectiv, nr. 358/2022, asa cum au fost interpretate prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 67/2022 pronuntata de Completul pentru dezlegarea unei chestiuni de drept);
2. Nu se vor formula cai de atac – apel sau recurs in casatie – exclusiv pe gresita incetare a procesului penal in acele cauze in care, pana in prezent, se invoca aplicarea directa a jurisprudentei de drept comunitar. Aceasta nu inlatura obligatia de a verifica, in fiecare caz, corecta calculare a termenului general al prescriptiei;
3. In acele cauze in care s-au formulat deja cai de atac exclusiv pe gresita incetare a procesului penal invocandu-se aplicarea directa a jurisprudentei de drept comunitar, se vor formula concluzii de respingere ca nefondat a apelului/recursului in casatie anterior formulat, pe considerentul ca ulterior formularii caii de atac, au fost publicate Concluziile avocatului general in cauza C-107/23 PPU de pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Nu se vor retrage caile de atac formulate”.
Explicatiile DNA
Parchetul anticoruptie a emis si un punct de vedere, la solicitarea G4 Media, in legatura cu circulara trimisa catre birourile DNA. Astfel, DNA precizeaza urmatoarele:
“1. Directia Nationala Anticoruptie asteapta prefigurata decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene urmand ca, dupa pronuntare, sa se adopte un punct de vedere unitar cu privire la efectele acesteia, referitor la activitatea de urmarire penala si la pozitia procesuala in fata instantelor judecatoresti.
La acest moment, s-a decis exclusiv ca DNA sa nu mai exercite cai extraordinare de atac (recurs in casatie) impotriva deciziilor instantelor prin care s-a constatat implinirea termenelor de prescriptie si s-a dispus incetarea procesului penal apreciindu-se, in baza datelor statistice existente, ca un astfel de demers nu se mai justifica, avand in vedere solutiile de respingere in astfel de cai de atac, deja formulate pe acest temei legal.
2. Adresa mentionata exprima exclusiv opinia conducerii Sectiei judiciar penale din cadrul DNA.
3. Principiul autonomiei procurorului permite exprimarea unor astfel de opinii juridice asupra problemelor de drept din activitatea judiciara, inclusiv in exercitarea atributiilor de procuror-sef sectie”.