10 trimiși în judecată și 11 achitați în 2020 potrivit raportului prezentat de DNA. Rata de achitării pentru DNA Oradea ajunge, astfel, la 110%.
Potrivit raportului DNA privind activitatea desfășurată în 2020, numărul actelor de inculpare a crescut, iar numărul persoanele trimise în judecată a fost în scădere, fiind întocmite 6 rechizitorii și 1 acord de recunoaștere, prin care au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, un număr de 10 inculpați ( 9 persoane fizice și 1 persoană juridică), comparativ cu anul 2019 când au fost întocmite 5 rechizitorii prin care au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, 19 inculpați.
”În ceea ce privește calitatea inculpaților, între cei 10 inculpați sunt: 1 medic expert al asigurărilor sociale din cadrul Serviciului de expertiză medicală a capacității de muncă al Casei Județene de Pensii Bihor, 1 avocat în cadrul Baroului Hunedoara, 1 grefier în cadrul Tribunalului Bihor – Secția a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal, 1 agent procedural în cadrul Tribunalului Bihor, 1 asistent manager în cadrul unei societăți comerciale, 1 ofițer de stare civilă în cadrul Primăria comunei Medieșu Aurit, jud. Satu Mare, 1 persoană fizică autorizată (fermier), 1 administrator a unei societăți comerciale și 1 persoană juridică.”, se arată în raport.
Cauze nesoluționate sunt 137, cu 4 mai puține față de 2019, 88 depășesc termenul de 1 an de la prima sesizare, cu 13 mai puțin față de anul precedent, și 110 depășesc termenul de 6 luni de la începerea urmăririi penale cu 17 mai puțin față de 2019.
Totodată, în 2020 au existat 2 cauze în care instanța de judecată a admis cererea de redeschidere a urmăririi penale ca urmare a admiterii plângeri împotriva soluției de netrimitere în judecată, au fost 2 cauze de restituire a cauzei la procuror de către instanța de judecată și au fost pronunțate 4 hotărâri definitive prin care s-a dispus achitarea a 11 inculpați. 3 persoane au fost condamnate, prin 3 hotărâri definitive, trimiși în judecată prin rechizitoriile întocmite de serviciul teritorial. Volumul mediu a fost de circa 14 cauze penale soluționate/procuror și de circa 28 cauze rămase înlucru/procuror.
La nivel de țară, cea mai mare rată de achitare o are DNA Târgu Mureș cu 12 achitări, raport la 1 inculpat trimis în judecată prin recizitoriu, adică 1200% rata de achitări în 2020. Pe locul al doilea se situează DNA Brașov, cu 240% rata achitării. DNA Oradea este pe loul al treilea, urmat de DNA Craiova cu rata de achitări de 100%, DNA Pitești cu 57% rata de achitări, DNA Iași cu 50% și DNA Galați cu rata de achitari de 50%.
DOCUMENT – Raport de activitate al DNA 2020: