Procurorii DNA Oradea au solicitat punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a cinci persoane suspectate de implicare în emiterea în fals a peste 3500 de adeverințe de vaccinare la centrul din Petea, județul Satu Mare. Este vorba despre două asistente medicale și doi registratori, aflați în arest, și de o femeie de serviciu din cadrul centrului, în prezent plasată în arest la domiciliu. Potrivit portalului instanțelor, cererea de înlocuire a măsurii arestului va fi judecată miercuri, la ora 12, de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Satu Mare.
Actualizare: Judecătoarea de drepturi și libertăți Laura Micle, din cadrul Tribunalului Satu Mare, a admis propunerea DNA Oradea de punere sub control judiciar pentru 60 de zile a celor cinci inculpați.
Conform unor surse judiciare, se pare că un rol important în decizia procurorilor anticorupție de a cere punerea sub control judiciar a avut-o atitudinea celor cinci inculpați, care au recunoscut faptele și modul de operare.
Asistenta medicală Daniela Ioana Hoblea și registratorii Marc Ilieș și Horea Buriceanu, toți de la Centrul de vaccinare din Petea, au fost reținuți pe 16 noiembrie sub acuzațiile de luare de mită, fals intelectual și fals informatic. Procurorii DNA Oradea aveau indicii că cei trei ar fi primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro, de la persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european COVID, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin. În schimbul banilor, datelor doritorilor erau încărcate în Registrul Electronic Național de Vaccinare și era emisă adeverința de vaccinare.
Rolul de intermediari între cei trei și persoanele interesate de obținerea unei adeverințe fără a primi vaccinul ar fi fost jucat, printre alții, de Voichița Sim, asistentă medicală în cadrul DSP Bihor, și chiar de o femeie de serviciu din cadrul centrului de vaccinare din Petea. Prima a fost la rândul său arestată, în timp ce a doua a fost trimisă în arest la domiciliu.
Anchetatorii au stabilit că în unele cazuri persoanele care plăteau banii veneau la centrul de vaccinare, dar nu primeau efectiv doza de vaccin. În cele mai multe situații însă trimiteau pe aplicații de mesagerie doar fotografia cărții de identitate și primeau adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani plătite.
„Din probele administrate a reieșit că, în perioada 8 septembrie – 2 noiembrie 2021 (supusă analizei până în acest moment) la Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) un număr de 5495 de persoane ca fiind vaccinate. Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin”, au explicat procurorii DNA.
La perchezițiile desfășurate pe 16 noiembrie, procurorii DNA au anunțat că au descoperit la domiciliile suspecților 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline.
Ulterior, pe 24 noiembrie, în același caz au mai fost reținute o asistentă medicală din cadrul DSP Satu Mare și alte două persoane care ar fi jucat rolul de intermediar.
CITIȚI și O asistentă medicală din cadrul DSP Bihor, printre cei 5 reținuți de DNA Oradea sub acuzația de mită în dosarul certificatelor false de vaccinare de la Petea | Sumele uriașe găsite la percheziții – Alte trei rețineri făcute de DNA Oradea în dosarul certificatelor false din Satu Mare | 3500 de certificate false ar fi fost emise la un centru de vaccinare
Comments 1