Arhitectul șef al comunei timișene Giroc, Florin Octavian Roman, este urmărit penal de procurorii DNA Timișoara, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Potrivit surselor BihorJust, ancheta se face în urma unui denunț formulat de un dezvoltator imobiliar din zonă, Mueen Al Shawish. Până acum, procurorii anticorupție nu au luat o măsură preventivă față de Florin Octavian Roman, deși în cauze similare s-a dispus reținerea și formularea unei propuneri de arestare.
ACTUALIZARE ora 15:30 – ”La solicitarea dvs. din data de 22 septembrie 2022, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice faptul că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara desfășoară acte de urmărire penală față de persoana la care faceți referire (Florin Octavian Roman – n.n.) într-o cauză în care există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi comis infracțiunile de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită. În acest moment, alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001”, a transmis Biroul de presă al DNA, la solicitarea BihorJust.
Mituitor care nu a dat mita și funcționar acuzat de manevre imobiliare
Cetățeanul român de origine iordaniană Mueen Al Shawish, cel care a formulat denunțul în acest caz, a fost reținut în luna mai a acestui an de DNA Timișoara și apoi arestat de către Curtea de Apel Timișoara, după care a fost plasat în arest la domiciliu. Al Shawish era acuzat de dare de mită tocmai de arhitectul comunei Giroc, Florin Roman, care l-a și reclamat procurorilor anticorupție. Interesant este faptul că mita invocată de Roman nu a fost niciodată plătită, în ciuda insistențelor denunțătorului.
BihorJust a solicitat DNA – în baza Legii 544/2001 – informații referitoare la acest caz, dar până la ora publicării acestui material nu am primit un răspuns.
BihorJust a arătat că arhitectul șef al comunei timișene Giroc este vizat de mai multe acuzații de luare de mită în formă continuată, spălare de bani în formă continuată și constituirea unui grup infracțional organizat.
Ar fi vorba de milioane de euro care ar fi fost încasate drept mită de Florin Roman prin firmele mamei sale, în vârstă de 71 de ani, ale tatălui, de 80 de ani, ori ale unor interpuși. Șpaga ar fi fost mascată în facturi emise de firmele controlate de către arhitect și vizau ”Servicii proiectare și consultanță”. După încasarea șpăgilor se pare că banii erau spălați prin diferite achiziții de bunuri, iar proiectele imobiliare livrate de interpuși ajungeau la Primăria Giroc, unde Roman ar fi avut grijă să fie aprobate.
Bugetar cu mai puțin de 4.000 de lei salariu lunar…
Verificările făcute de BihorJust arată că, potrivit declarației sale de avere, Florin Roman a obținut, în ultimul an fiscal, din salariul său de inspector superior în cadrul Primăriei comunei Giroc, suma de 46836 de lei, adică în jur de 3900 de lei pe lună.
Potrivit aceluiași document, Roman este proprietarul a trei mașini – Un Hummer din 2008, un Ford din 2021 și un BMW din 2019. În plus, alături de soție, deține cinci terenuri intravilane în județele Caraș-Severin și Mehedinți, două case de locuit în localitatea Socolari (județul Mehedinți) și spații comerciale/de producție de peste 3.000 de metri pătrați.
…dar firme bănoase pe numele mamei și ”bolizi” de milioane de euro
Arhitectul-șef din Giroc locuiește într-o casă din aceeași comună, construită pe un teren de 3400 de metri pătrați și aflată pe numele părinților săi.
Potrivit datelor publice, la aceeași adresă este înregistrată firma VRG Concept, al cărei administrator este mama pensionară a arhitectului Florin Roman, Olga Roman. Cu obiect de activitate ”lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, societatea respectivă a avut, între 2017 și 2021, o cifră de afaceri de 28,4 milioane de lei.
Firma VRG Concept a achiziționat în leasing, pe câte 5 ani, mai multe mașini de lux în perioada 2018 – 2021. Printre acestea două Lamborghini – Aventador și Urus. Primul, în valoare de 436.000 de euro, al doilea de aproape 430.000 de euro. La acestea s-au adăugat două Mercedes-uri a câte 339.000 de euro fiecare și două Ferrari cu o valoare totală de 640.000 de euro. Un calcul simplu arată că doar aceste bijuterii pe patru roți depășesc 2 milioane de euro.
Revenind la mama lui Florin Roman, aceasta mai este administrator al altei societăți comerciale – Arh Elit SRL, care are ca obiect ”activități de arhitectură”. Cu o cifră de afaceri situată, în perioada 2012 – 2021, la 14,7 milioane de lei, firma a obținut locul 1 în topul firmelor de arhitectură din județul Timiș, potrivit bilanțului pe 2021, și locul 3 în topul întreprinderilor cu capital românesc din Timișoara.
Reacția lui Florin Roman
La solicitarea BihorJust, Florin Roman a răspuns printr-un SMS referitor la denunțul pe care Mueen Al Shawish l-a făcut pe numele său. ”Domnul la care faceți referire nu este la prima încercare de acest gen. Până acum toate denunțurile lui împotriva mea au eșuat, dintr-un simplu motiv: nu au fost valabile!
Știu, la fel de bine cum știu toți, că domnul respectiv nu e altceva decât carne de tun și interfață pentru alții, care nu fac decât să tragă sforile din spatele cortinei, în speranța că vor ieși cu basmaua curată. Uman, înțeleg perfect raționamentul și tactica denunțătorului meu: înjumătățirea pedepsei! Totuși, uita un singur lucru elementar și anume că eu nu sunt și nici nu am fost dușmanul domniei sale și nu eu l-am trimis acolo unde este el, astăzi. Doar lăcomia a făcut-o!
Pentru că există diverse anchete penale în derulare, vă rog să-mi permiteți să mă opresc aici. Cu siguranță, cred în Justiție…”
Comments 5