Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ aparitia unui nou parchet in Romania. Mai exact, a unei directii de parchet.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, în ședința de joi, 14 septembrie, propunerea legislativă pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu. Hotărârea a fost luată în unanimitate.
Propunerea legislativă privind „DNA-ul pădurilor” aparține USR. Formațiunea condusă de Cătălin Drulă a acuzat în ultimele luni coaliția PSD-PNL că blochează dezbaterea și adoptarea proiectului în Parlament. USR a demaracat și o „caravană” prin țară, reprezentanții partidului promovând în diverse orașe ideea „DNA-ului pădurilor”.
Comisia de lucru nr. 1 a CSM (reunita) – “Legislatie si cooperare interinstitutionala”, coordonata de judecatoarea Denisa Stanisor , a discutat in sedinta de joi, 7 septembrie 2023, punctul de vedere al Directiei Legislatie, Documentare si Contencios (DLDC) privind avizarea “Proiectului pentru organizarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Mediu, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative” (vezi facsimil). Punctul de vedere al DLDC a fost unul negativ, iar Comisia de lucru a CSM a decis inaintarea lucrarii la Plen cu propunere de avizare negativa. Logic, daca e sa ne gandim ca unii doresc infiintarea unui nou parchet, in conditiile in care nici macar locurile la parchetele actuale nu sunt ocupate. Ca sa nu mai spunem ca infractiunile de mediu pot fi anchetate fara probleme de PICCJ.
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM) se dorește a fi o instituție cu independență financiară și autonomie structurală, pe modeul DNA și DIICOT, care să preia competența soluționării tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specifică fiecărui domeniu cu impact asupra mediului, potrivit USR.„Trebuie să oprim defrișările ilegale. USR și-a asumat lupta cu mafia lemnului. Știam că nu e o luptă ușoară, că ne vor pune piedici, că vor încerca să respingă orice proiect împotriva defrișărilor ilegale, așa cum se întâmplă de 30 de ani. Dar realitatea e că în Bihor se taie ilegal pădurile, iar orice copac tăiat ilegal este un atentat la sănătatea noastră. De asta am propus DNA-ul Pădurilor – o instituție specializată care să se ocupe doar de infracțiunile de mediu”, a declarat Silviu Dehelean, unul dintre inițiatorii proiectuui.
Propunerea legislativă privind înființarea „DNA-ului pădurilor” a mai fost adoptată de Parlament în 2020, dar legea a fost atacată la Curtea Constituțională de Guvernul Orban. La adoptarea Legii pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi real, arăta în 2020 Curtea Constituţională a României (CCR) în motivarea deciziei prin care a admis sesizarea Guvernului.