Procurorii anticorupție au anunțat, luni, trimiterea în judecată a fostului șef al Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Eugen Șerbănescu, și a altor doi foști angajați ai instituției, acuzați de abuz în serviciu. Aceștia ar fi facilitat obținerea unor finanțări pentru nouă producători de film care nu ar fi avut dreptul de a obține acele sume. Printre peliculele a căror finanțare de către CNC este considerată prejudiciu se numără câștigătorul Ursului de argint în 2010 – “Eu când vreau să fluier, fluier” – și “De ce eu?”, filmul regizat de Tudor Giurgiu despre moartea procurorului Cristian Panait.
Potrivit unui comunicat al DNA, fostul șef al CNC, Eugen Șerbănescu, a fost trimis în judecată pentru 34 de fapte de abuz în serviciu, în timp ce șefa Serviciului Fond Cinematografic, Carmen Daniela Stejeroiu, și o angajată a serviciului, Gabriela Dincă, au fost acuzate de 27 de astfel de infracțiuni.
În rechizitoriu, anchetatorii anticorupție au stabilit că ”în contextul finanțării din fonduri publice a unor producții cinematografice, în perioada 2006 – 2016, cei trei inculpați (…) și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute în cuprinsul Ordonanței 39/2005 privind cinematografia, cu ocazia încheierii a 84 contracte în cadrul cărora Centrul Național al Cinematografiei ar fi plătit efectiv suma de 51.106.409 de lei”.
Concret, procurorii susțin că Șerbănescu și cele două angajate ale Centrului Național al Cinematografiei ar fi facilitat obținerea de finanțare pentru nouă producători de film care nu ar mai fi avut dreptul legal de a obține acele sume de bani: ”Ar fi permis ca aceiași producători de film să beneficieze de noi credite directe sau finanțări nerambursabile din partea C.N.C., în ciuda faptului că nu își respectaseră obligațiile rezultate din contractele aflate în derulare, ajungând, din nou, în poziția de a încălca aceleași obligații.”
Potrivit g4media.ro, unele case de producție fie au întârziat lansarea filmelor, fie nu au raportat anual veniturile realizate de pe urma difuzării lor. În ciuda acestui fapt, șefii din CNC nu au suspendat sau retras finanțarea când au văzut că producătorii nu respectă cu strictețe termenele de lansare a peliculelor sau de raportare a veniturilor.
DNA a anunțat că, în cauză, Centrul Național al Cinematografiei s-a constituit parte civilă cu suma de 46,7 milioane de lei. Procurorii au dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor ce aparțin celor trei inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.
ACTUALIZARE: într-o postare pe pagina sa de Facebook, Eugen Șerbănescu respinge acuzațiile DNA.