Mihaiela Elena Duţă, medic pe ambulanţa care l-a preluat de la stadion pe fotbalistul Patrick Ekeng, de la Dinamo, după ce acesta s-a prăbuşit pe teren în timpul unui meci din 2016, a fost condamnată definitiv la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare. Sentința a fost dată, luni, de Curtea de Apel București, într-un dosar de ucidere din culpă. Doctorița a fost găsită vinovată pentru că nu a efectuat la timp manevre de resuscitare pentru a-l salva pe fotbalistul de origine cameruneză.
Prin decizia de azi, magistrații Curții de Apel București au menținut condamnarea aplicată doctoriței Duță de către Tribunalul București. Aceasta a fost obligată să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.
În plus, Mihaiela Elena Duţă şi firma medicală la care era angajată trebuie să plătească, în solidar, o sumă dublă, 40.000 de euro, față de cea stabilită de Tribunal, cu titlu de daune morale pentru unul dintre membrii familiei Ekeng.
În schimb, Curtea a respins ”cererea privind acordarea de despăgubiri materiale, formulată de Kim Anaia Mendomo Ekeng Ekeng, prin reprezentant legal Natalie Mindjae Enouga, şi Patrick Claude Ekeng Ekeng, prin reprezentant legal Natalie Mindjae Enouga, ca inadmisibilă (…și) cererea privind acordarea de despăgubiri materiale în cuantum de 655.200 euro, formulată de Natalie Mindjae Enouga, ca inadmisibilă”.
Patrick Ekeng a murit pe 6 mai 2016, după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului dintre Dinamo şi Viitorul Constanţa. Jucătorul. Ekeng a primit îngrijiri pe gazon, iar apoi a fost transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardiorespirator.
“Inculpata Duţă Elena-Mihaiela, având calitatea de medic specialist medicină de urgenţă şi fiind delegată să asigure asistenţa medicală de urgenţă la data de 06.05.2016 la partida de fotbal desfăşurată pe Stadionul ”Dinamo”, prin încălcarea obligaţiilor ce îi reveneau, a omis să ia măsurile care se impuneau şi anume – în primă fază evaluarea corectă a stării jucătorului Ekeng Ekeng Patrick Claude în funcţie de care trebuia să ia sau să dispună măsurile adecvate şi, ulterior, după ce a constatat că pacientul se afla în fibrilaţie ventriculară, să aplice protocolul de resuscitare prevăzut de ghidurile pentru ”basic life suport” – sporind astfel un pericol însemnat pentru viaţa pacientului, pericol care nu a mai putut fi înlăturat, acesta decedând în ciuda intervenţiei ulterioare a personalului medical din cadrul Spitalului ”Floreasca”, neprevăzând rezultatul inacţiunii sale, deşi trebuia şi putea să prevadă producerea acestui rezultat“, arăta, într-un comunicat, Parchetului Capitalei.
Medicii au stabilit că decesul tânărul jucător a intervenit din cauza unei fibrilaţii ventriculare apărute pe fondul unei patologii cardiace preexistente. Potrivit digisport.ro, datele medicale ajunse la procurori nu au arătat că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească, iar acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede.