“Am avut mare noroc cu domnul doctor Suciu Viorel. M-a programat la un control, mi-a explicat care sunt riscurile unei reducții fetale și tot ce trebuia să știu despre acest procedeu. Împreună cu soțul am hotărât să facem intervenția. Am fost internată, mi s-au prelevat analize, iar a doua zi s-a făcut intervenția, care a fost un succes, fără complicații.
Celălalt făt nu a fost afectat în urma intervenției. Îi sunt foarte recunoscătoare domnului doctor Suciu Viorel pentru profesionalismul de care a dat dovadă”, spune pacienta de 2 de ani din Bistrița care a ajuns la Spitalul Pelican Oradea cu sarcină gemelară, unul din feți având o malformație incompatibilă cu viața, numită anencefalie. Tânăra mamă s-a adresat Departamentului de Medicină Materno-Fetală.
Această patologie apare destul de rar, o dată la aproximativ 1000 de sarcini și, conform studiilor, poate fi diagnosticată în proporție de 100% la ecografia de 12 săptămâni.
Dr. Suciu- Lazăr Viorel, medic primar Obstetrică-Ginecologiespune că “În cazul sarcinilor gemelare bicoriale (cu două placente) procedura constă practic în injectarea intracardiacă a unei substanțe care oprește inima fătului malformat. Acest lucru se face printr-o puncție transabdominală (ca la amniocenteză) sub ghidaj ecografic și cu anestezie, iar în Departementul nostru această procedură are loc în sala de operație.
În acest caz totul a decurs fără incidente, pacienta fiind monitorizată 48 de ore în unitatea noastră, iar la 19/20 de săptămâni a revenit pentru evaluarea ecografică (morfologie fetală). Îi mulțumim pentru încrederea acordată, îi dorim o naștere ușoară și bineînțeles o așteptăm să ne viziteze cu micuța supraviețuitoare a unei călătorii sprâncenate”.