Un documentar despre dramele celor anchetați de Securitatea din Oradea și deținuți în perioada comunistă în penitenciarul din Oradea va fi difuzat, în premieră, pe internet. ”Locuri ale memoriei: Lagărul, Securitatea și Penitenciarul din Oradea” va putea fi vizionat sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 20:00, pe pagina de Facebook Memorialul Rezistență si Represiune în Bihor. Documentarul este bazat pe cercetările doctorului în istorie și profesorului universitar Cristina Pușcaș, cea care realizează pentru BihorJust rubrica ”Povești dureroase, povești care nu trebuie uitate”.
Documentarul difuzat gratuit scoate în evidență tratamentele inumane aplicate, în Oradea, celor care s-au împotrivit sistemului, dar și celor nevinovați. Asta pentru că în acea perioadă nu trebuia să fii vinovat de ceva anume pentru a fi anchetat, închis și supus torturilor.
”Filmul documentar urmărește aducerea în spațiul public a unor informații, puțin cunoscute, despre dimensiunile represiunii politice din județul Bihor din perioada anilor 1945-1989. În cadrul documentarului vor fi prezentate cele trei centre de recluziune din Oradea: Lagărul de Internați nr. 1 din Cetate, Securitatea din Oradea (strada Republicii) și Penitenciarul Oradea (Parcul Traian)”, se arată într-un comunicat al Asociației cei 40 de Mucenici.
Lagărul de Internați nr. 1 a fost destinat încarcerării etnicilor germani care, ulterior, au fost urcați în vagoane de animale și transportați în URSS, de unde nu s-au mai întors. Anchetele de la Securitatea Oradea au reprezentat una dintre cele mai cumplite experiențe ale foștilor deținuți politic bihoreni. Condițiile mizere de cazare, înfometarea, respectiv modul în care se realizau anchetele, cu bătăi, amenințări, torturi, intimidări au lăsat urme adânci în sufletele hăituite ale anchetaților. Penitenciarul Oradea a fost unul din cele mai grele penitenciare din Gulagul românesc, aici fiind aduși, spre a fi încarcerați, Arsenie Boca, Iosif Schubert, episcopul romano-catolic de Bucureşti, Iuliu Hirțea, episcopul greco-catolic de Oradea, Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, dar și multe alte personalități.
Toate acestea informații sunt puțin cunoscute de elevi, studenți, dar și de oamenii de rând, motiv pentru care Asociația cei 40 de Mucenici a pus bazele proiectului acestui film documentar.
”Cultura nu poate fi îngrădită de un virus”
”Locuri ale memoriei: Lagărul, Securitatea și Penitenciarul din Oradea”, a fost gândit în perioada stării de urgență când, cu toții, am realizat slaba producție de materiale digitale. Operatorii culturali – asociațiile, muzeele, teatrele, filarmonicile, biblioteci, au conștientizat acest neajuns și au reușit, în scurt timp, să regândească oferta pentru consumatorii de cultură. Astfel, filmul documentar va fi pus la dispoziția oricui, putând fi vizionat online. Cultura nu poate fi îngrădită sau învinsă de un virus, cu atât mai mult de politicile anti-cultură”, a declarat Cristina Liana Pușcaș, președintele Asociației cei 40 de Mucenici.
Documentarul va fi transmis live, sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 20.00, pe pagina de Facebook Memorialul Rezistență si Represiune în Bihor.
Filmul a fost realizat cu sprijinul financiar al Direcţiei Social-Comunitare din cadrul Consiliului Judeţean Bihor, iar din echipă au făcut parte cercetătorul Cristina Pușcaș, actrița Anda Tămășanu, alături de studentele Ana-Maria Borz și Andreea Bot. Consultanții proiectului sunt dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria, respectiv Mihai Dragomir – Asociația Mioritics, cu implicarea tehnică a videografului Adrian Ardelean și cu sprijinul oferit de Porsztner Bela Csaba.