Un documentar despre dramele celor anchetați de Securitatea din Oradea și deținuți în perioada comunistă în penitenciarul din Oradea a fost difuzat, în premieră, pe internet. ”Locuri ale memoriei: Lagărul, Securitatea și Penitenciarul din Oradea” a putut fi vizionat sâmbătă, 14 noiembrie, pe pagina de Facebook Memorialul Rezistență si Represiune în Bihor, iar acum este disponibil și pe YouTube, pe pagina Memoria Rezistenței.
Filmul documentar urmărește aducerea în spațiul public a unor informații puțin cunoscute despre dimensiunile represiunii politice din județul Bihor din perioada anilor 1945-1989. În cadrul documentarului sunt prezentate cele trei centre de recluziune din Oradea, Lagărul de Internați nr. 1 din Cetate, Securitatea (străzile Republicii și Dunărea) și Penitenciarul (Parcul Traian).
Lagărul de Internați nr. 1 a fost destinat încarcerării etnicilor germani care, ulterior, au fost urcați în vagoane de animale și transportați în URSS, de unde nu s-au mai întors. Anchetele de la Securitatea Oradea au fost una dintre cele mai cumplite experiențe ale foștilor deținuți politic bihoreni. Condițiile mizere de cazare, înfometarea, respectiv modul în care se realizau anchetele, cu bătăi, amenințări, torturi, intimidări au lăsat urme adânci în sufletele hăituite ale anchetaților.
Arsenie Boca și episcopul Iosif Schubert, încarcerați la Penitenciarul Oradea
Penitenciarul Oradea a fost unul din cele mai grele penitenciare din Gulagul românesc, aici fiind aduși spre a fi încarcerați, printre alții, Arsenie Boca, Iosif Schubert, episcopul romano-catolic de Bucureşti, Iuliu Hirțea, episcopul greco-catolic de Oradea, Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu.
”Toate acestea informații dureroase sunt puțin cunoscute de elevi, studenți, dar și oamenii de rând, și considerăm că mediul online ar putea contribui la punerea în circuitul public a unor astfel de informații extrem de valoroase despre istoria Bihorului din perioada comunistă”, a transmis doctorul în istorie și lectorul universitar Cristina Pușcaș, cea pe ale cărei cercetări s-a bazat documentarul.
Premiera filmului a fost urmată de o dezbatere la care au participat, alături de cercetătorul Cristina Liana Pușcaș, conf. univ. dr. Florentina Nițu – decanul Facultății de Istorie (Universitatea București), dr. habil. Cosmin Budeancă – Fundația Culturală Memoria, părintele Cristian Borz – paroh al Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin, custode al Casei Memoriale Iuliu Maniu și Mihai Dragomir, directorul Festivalului de Film și Istorii Râșnov. Acestora li s-au adăugat actrița Anda Tămășanu, de la Teatru Regina Maria, regizorul Dragoș Zămosteanu și Ana Maria Borz.