Un bărbat prins de polițiștii de frontieră din Borș în timp ce încerca să introducă în țară 90 de grame de amfetamină a fost condamnat de Tribunalul Bihor la doi ani, patru luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare. Timp de trei ani trebuie să fie atent să nu comită nicio infracțiune, pentru a nu ajunge după gratii. Originar din Timișoara, inculpatul va trebui să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității. Sentința nu este definitivă.
Pe 19 mai 2020, Ștefan Jiva s-a prezentat la intrarea în țară, în punctul de trecere a frontierei Borș. ”Existând suspiciuni cu privire la bunurile deţinute asupra sa, acesta şi autoturismul pe care îl conducea au fost supuși unui control amănunţit de către lucrătorii de poliție din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Borş”, anunța la acel moment DIICOT Oradea.
În urma controlului, au fost găsite aproximativ 90 de grame de amfetamină – drog de mare risc și un cântar electronic de precizie. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea.
Cazul a fost preluat de procurorii DIICOT Oradea, care l-au reținut pe timișorean pentru 24 de ore. A doua zi inculpatul a fost arestat, iar după o lună și o săptămână a fost pus sub control judiciar.
Închisoare cu suspendare plus muncă în folosul comunității
Prin decizia de miercuri, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Ștefan Jiva la 2 ani și 4 luni de închisoare pentru introducere în ţară, fără drept, de droguri de mare risc și la 2 luni de detenție pentru deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept.
”Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 4 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 1/3 din pedeapsa de 2 luni închisoare urmând ca inculpatul JIVA ŞTEFAN să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani, 4 luni și 20 zile de închisoare”, se arată în minuta hotărârii Tribunalului Bihor.
Instanța a decis să suspende sub supraveghere executarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. În acest interval, Ștefan Jiva va trebui să presteze muncă neremunerată pe o perioadă de 120 zile la Primăria Timișoara sau la societatea de piețe a orașului. În plus, a fost obligat să plătească 1400 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.
Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.