Un avocat din București și unul din Galați au fost investigați de DIICOT sub acuzația că, alături de mai multe persoane, printre care un executor judecătoresc și doi cetățeni olandezi, au format un grup infracțional ce avea drept scop deturnarea licitaţiilor publice. Inculpații umăreau să obțină, la prețuri derizorii, proprietatea asupra unor bunuri imobiliare aflate în executare silită, pe care ulterior să le valorifice pentru obținerea unor foloase patrimoniale importante.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, grupul a fost organizat de un cetățean olandez și de o altă persoană, asociați la mai multe firme. În faza incipientă membrii acestuia au apelat la adjudecarea prin licitație a bunurilor imobile supuse executării silite susceptibile a fi reintroduse uşor în circuitul civil la preţuri derizorii.
Ca să dea o aparență de legalitate activităților grupării, au mai fost introduse în grup două persoane, printre care și un cetățean olandez, care participau la licitații și chiar cumpărau unele bunuri.
A urmat atragerea în grup a unui executor judecătoresc. ”Membrii grupării l-au determinat pe executorul judecătoresc să desfăşoare licitaţiile publice, cunoscând că între licitatori există înţelegeri prealabile în vederea adjudecării bunurilor imobile ce făceau obiectul executării silite la preţuri derizorii (aprox. 8 % – 9 % din valoarea de evaluare)”, au precizat anchetatorii.
Procurorii DIICOT au aflat că membrii grupului au început să participe la licitații, tot mai multe pe fondul crizei economice care a determinat creșterea numărul imobilelor executate silit pentru neplata ratelor la credite. Așa au ajuns să obțină dreptul de proprietate asupra unor bunuri imobile la preţuri derizorii cu scopul de ”a participa/adjudeca bunurile părţi sociale ale unor persoane juridice în scopul scoaterii acestora fie de sub incidenţa normelor privind procedura insolvenţei/falimentului, fie de sub urmărirea de către diferiţi creditori bancari în vederea recuperării creanțelor”.
Cei doi avocați, unul din Galați, celălalt din București, sunt suspectați că au avut rolul de a reprezenta, ca persoane interpuse, interesele financiare ale liderilor grupării, precum şi ”de a realiza asigurarea produsului infracţional prin reprezentarea juridică a adevăraţilor adjudecatari în scopul obţinerii dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile adjudecate”. În acest fel a fost creat un prejudiciu de 2,7 milioane de euro.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii, iar dosarul a fost înaintat Curţii de Apel Bucureşti.