Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, printr-o hotărâre dată marți, să oblige statul român la plata unor daune morale în valoare de 16.300 de euro către doi bihoreni care au acuzat că au internați abuziv într-un spital de psihiatrie. Curtea a stabilit că măsura luată față de cei doi, un bărbat de 54 de ani și o femeie de 39 de ani, din Ștei, s-a bazat pe rapoarte medicale psihiatrice întocmite cu trei ani înainte, iar în acest fel le-au fost încălcate dreptul la libertate și siguranță și cel la respectarea vieții private și de familie.
Pe 27 septembrie 2011 au fost opriți de polițiști, care le-au cerut actele la control. Cei doi ar fi refuzat și l-ar fi lovit pe unul dintre agenți. În cadrul anchetei care a urmat, Parchetul de la Judecătoria Șimleul Silvaniei a solicitat Spitalului Județean din Zalău să îi evalueze psihiatric pe cei doi bihoreni.
Rapoartele medicale au evidențiat că atât bărbatul, cât și femeia sufereau de tulburări persistente delirante și că discernământul lor era afectat. Medicii au recomandat ca ambii să fie supuși unui tratament psiho-farmacologic și psiho-terapeutic în ambulatoriu, într-o unitate medicală specializată.
În această situație, anchetatorii au hotărât că șteienii nu răspund penal pentru faptele lor, iar printr-o hotărâre dată doi ani mai târziu de Tribunalul Sălaj, cei doi au fost obligați să urmeze un tratament de specialitate. Pentru că nu s-au prezentat la spital în acest scop, în 2014 judecătorii au dispus internarea lor obligatorie într-o unitate medicală, bazându-se pe actele medicale din 2011.
Bărbatul și femeia au făcut recurs, susținând că sunt în stare bună de sănătate și că autoritățile vor să îi închidă din alte motive. Solicitarea le-a fost respinsă, astfel că la finalul anului 2014 au fost internați forțat într-un spital de psihiatrie, unde se află și acum și sunt supuși unui tratament medical bazat pe sedative și medicamente antipsihotice.
În 2017, pe baza documentelor medicale și a unui raport medico-legal din 2016, Judecătoria Șimleu Silvaniei a stabilit ca femeia să fie plasată sub tutela mamei sale. La rândul său, bărbatul a fost plasat sub tutela autorităților locale din localitatea Pericei, stabilindu-se printr-un raport psihiatric că suferea de tulburări delirante persistente și că discernământul său era afectat.
Ce a decis CEDO
Cei doi bihoreni s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului, susținând că internarea forțată într-un spital de psihiatrie a fost ”nejustificată și arbitrară”, iar în acest fel le-au fost încălcate dreptul la libertate și siguranță și cel la respectarea vieții private și de familie.
CEDO le-a dat dreptate, menționând că ”rapoartele medicale medico-legale psihiatrice relevante cu privire la reclamanți au fost întocmite la 4 octombrie 2011, adică cu mai mult de trei ani înainte de măsura care a dispus plasarea lor într-un spital de psihiatrie”.
În opinia Curții, internarea celor doi într-o unitate medicală în lipsa unei evaluări medicale recente încalcă reglementările Convenției Europene a Drepturilor Omului. CEDO a considerat că, deși măsura atacată a avut într-adevăr un temei juridic în legislația română, absența unor garanții suficiente în ceea ce privește internarea obligatorie i-a privat pe reclamanți de gradul minim de protecție la care aveau dreptul într-o societate democratică.
Curtea a hotărât să le acorde bihorenilor daune morale de 16.300 de euro, pe lângă care Statul român trebuie să le achite și cheltuielile judiciare, în valoare de 5150 de euro.
DOCUMENT – Comunicatul de presă al CEDO referitor la cazul celor doi bihoreni (în limba engleză):
Comments 1