Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis în mai aprobarea declanșării procedurii de reîncadrare în funcția de judecător pentru foştii judecători.Azi s-au făcut publice listele cu situația judecătorilor admiși s-au respinși după solicitările de reîncadrare și după verificări, În această etapă, 16 judecători și-au dorit să revină în sistem. Doi sunt din cadrul Curții de Apel Oradea și ei au fost admiși. Este vorba de Roșioru Eugen de la Tribunalul Satu Mare ca va merfe la aceeași instituție și de Simona Minodora Costași de la Judecătoria Carei. Printre dosarele judecate de Eugen Roșioru e și cel în care a condamnat statul român la plata unor daune morale polițistului Ioan saitos din IPJ Satu Mare după ce a fost reâinut de DNA oradea . Polițistul a obtinut in prima instanta daune morale pentru durata excesiva a procesului in care a fost achitat definitiv in decembrie 2018.
A fost numită în funcţia de preşedinte a Judecătoriei Carei în iulie 2014, după ce a promovat examenul organizat de CSM.Simona Costași a condus instanța careiană mai mulți ani, iar în 12 mai 2022, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii au hotărât să îi prelungească delegarea în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Carei.Cu toate că CSM a decis că „prelungirea delegării doamnei judecător Costaşi Simona Minodora, în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Carei, începând cu data de 22.07.2022, până la ocuparea funcţiei, prin concurs sau examen, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”, magistratul a decis atunci să se pensioneze. de numele domniei sale se leagă inclusiv proiectul de reabilitare al sediului Judecătoriei Carei.
Pot fi reîncadraţi în funcţia de judecător foştii judecători care îndeplinesc următoarele condiţii:
a) au fost eliberaţi din funcţie prin pensionare în ultimii 3 ani anteriori reîncadrării;
b) îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 5 alin. (3) lit. a), c) şi e) din Legea nr. 303/2022;
c) au dreptul să funcţioneze, potrivit gradului profesional avut la data pensionării, la instanța sau instanţele pentru care au optat prin cererea de reîncadrare.
Pot formula cereri de reîncadrare judecătorii care au fost eliberați din funcție, prin pensionare, începând cu data de 31.05.2021. Analiza opţiunilor exprimate de fiecare candidat pentru instanţele avute în vedere pentru ocuparea posturilor vacante, urmează a se realiza în raport cu situaţia posturilor vacante de judecător existente la momentul soluţionării de către Secţia pentru judecători a cererilor de reîncadrare.
Cererile de reîncadrare se depun la Consiliul Superior al Magistraturii, cel mai târziu în termen de 15 zile de la data publicării anunţului de organizare a procedurii de reîncadrare.
Prin cererea de reîncadrare persoana optează pentru una sau mai multe instanţe, în ordinea preferinței, dintre cele de la care au fost alocate posturi în cadrul procedurii.