Despre proiectul lui Mircea și al Lidiei Tot a vorbit și pastorul Adrian Bulc, la Biserica Elim Girona. Fiecare roman poate adopta un copil de la distanta despre care primește vesti din partea Lidiei Tota, sau, asemenea multor misionari romani, pot merge la Tabora sa dea o mana de ajutor în dezvoltarea proiectului. Familia Eterna Tanzania. Pastorul orădean Adrian Bulc a fost acolo și s-a convins ca prin munca Lidiei și a lui Mircea Tota “Dumnezeu e tatal orfanilor si apărătorul vaduvelor”. Astfel, Tabora, oraș cu 200.000 locuitori, e pământ romanesc, iar cei doi orădeni au dat o familie orfanilor. După statistici, în Tanzania sunt 2,5 milioane de orfani. Părinții acestor copii au murit din cauza malariei, a febrei tiroide, a febrei galbene, din cauza SIDA, și multi din cauza COVID. Pe lansa o casa, ei doi orădeni au oferit micuților orfani un mediu spiritual ;i emoțional de care au nevoie. Nu e ușoară misiunea în care Lidia și Mircea Tota au pornit în 2017 și nici lipsită de riscuri. Pastorul Adrian Bulc a povestit la Elim Girona ca adesea au trebuit sa se adapteze din mers situație. De exemplu s-au găsit cu patru copilași lăsați de mama fără nici un cuvânt în fata ușii si au trebuit urgent sa le găsească un pat. Exista și riscuri, iar doamna Lidia a înțeles exact asta după ce, ara cum a povestit pastorul la Elim Girona, s-a îmbolnăvit de malarie, anul trecut. Medicii din Oradea au tratat-o de gripa, iar în cele din urma a ajuns la București, în stare foarte gravă, une medicii nu i-au dat șanse. Urma sa devină bunica. Întreaga comunitate s-a rugat pentru sănătatea ei și în cele din urma a învins. După ce un sfert de veac au fost părinți pentru copiii din Căminul Felix, cei doi orădeni au vrut sa “exporte” modelul de succes . Au “scanat” situația din Bangladesh, Zimbabwe, Kenya și Tanzania, pentru a vedea unde este bine primită o asemenea viziune. Au ales Tanzania.
Familia Eternă Tanzania a fost fondată în anul 2017 având viziunea este de a reintegra copiii orfani într-o familie cu tată şi mamă, trăind într-o relaţie de familie pe toată durata vieţii lor.Acest program se desfăşoară în oraşul Tabora. O parte din aceşti copii sunt integraţi în casele de tip familial din proiectul nostru. “Crezul nostru este că aceşti copii au nevoie să fie reintegraţi în familii cu cele două modele de viaţă, tata şi mama. În aceste familii au parte de iubire, educaţie, hrana necesară şi asistenţă medicală”, spun cei doi orădeni.
Mircea Ţoca împreună cu soţia sa Lidia s-au decis acum 31 ani să-i ajute pe orfanii fundaţiei Căminul Felix. Ei s-au mutat în una din cele 16 case ale Căminului Felix şi au primit în grijă 16 copii orfani. „Întâi am fost tatăl şi mama lor, apoi s-au născut şi cei doi copii ai noştri. Aproape 18 ani am trăit împreună ca o adevarată familie”, a spus Mircea Ţoca. „Dar copiii s-au transformat în adulţi şi opt dintre ei deja s-au căsătorit sau s-au mutat mai aproape de serviciu. Acum mai avem doar opt copii, doi sunt studenţi şi şase sunt elevi”, a mai spus Ţoca ]n 2011. Din acest motiv, familia a hotărât să părăsească casa Fundaţiie Felix pentru a lăsa altă familie numeroasă să se bucure de un spaţiu mare. Familia are nevoie de o casă de tranzit până când vor creşte şi ceilalţi copii. „Vom munci alături de voluntari pentru a termina această casă”, a spus Mircea Tocă atunci când muncea pe Șantierul Habitat de la Beius. Întregul sat din Tanzania e construit cu donații din USA, România, Suedia .Au început deja lucrul la un al doilea sat cu case familiale. Primele două case sunt deja ridicate, a treia case este în construcție. În sat, cei doi orădeni au ridicat o fermă de găini pentru ouă și pui de carne, un iaz cu pește și o fermă pentru cereale și legume, astfel încât mâncarea proaspătă și sănătoasă să nu fie o problemă. Fermele le oferă un loc de muncă la 22 de oameni din localitățile apropiate. Tot din donații au forat o fântână, astfel încât cartierul și fermele să nu depindă doar de apa de ploaie, din anotimpul ploios. Pastorul Adrian Bulz spune ca ferma are 12 vaci și ca vor urma și altele. „Fermele noastre de animale sunt ridicate și funcționează după standardele de calitate americane. Prietenul nostru care le adminstrează a avut el însuși o fermă și vrea să păstreze aceleași standarde înalte și aici”, a spus Mircea Țoca pentru oradeain direct.ro. Și condițiile din școală sunt diferite ca de la Cer la Pământ în școală construita de cei doi orădeni comparativ cu o școală de stat. Pastorul Adrian Bulz spune ca ;coala cu 600 de copii e extrem de căutat fiindcă acolo e mare respect pentru educație. Copii primesc și o masa calda. Au bănci, calculatoare…}n Tanzania, copii petrec foarte mult timp la ;coala. De dimineață de la 7,00, fac un fel de invitare în curte, se cântă Imnul, după care merg în clase. Au o pauza de masa, merg acasă sa mănânce, după care se întorc la cursuri pana la la orele 5-6 după-amiaza. Adrian Bulz spune ca a fost foarte impresionat și de maniera în care copii saluta: “Buna ziua, domnule! Cum sunteți? Speram sa aveți o zi buna!”.
Puteți susține acest proiect prin donații în contul Asociația Familia Eterna, cont în lei RO 97 BTRL RON CRT 0393950801, cont în euro RO 47 BTRL EUR CRT 0393950801, cont SWIFT BTRL RO 22. Banca nu încasează comision de la donatori. Pay Pal: www.paypal.me/EternalFamilyT .