Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au anunțat trimiterea în judecată a doi administratori de societăți comerciale acuzați că ar fi ajutat două persoane să depună la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false. Acestea ar fi fost folosite pentru obținerea de fonduri nerambursabile în cadrul a trei proiecte. În același dosar procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru inculpați, beneficiari ai fondurilor nerambursabile.
Potrivit portalului instanțelor, cei doi administratori de societăți comerciale vizați de ancheta DNA Oradea sunt Bancsik Tibor și Bancsik Tiberiu Cristian.
Potrivit rechizitoriului DNA Oradea, în perioada 2012-2013, cei doi administratori de firme ar fi ajutat două persoane să depună la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe adeverințe, procese-verbale de adjudecare și alte documente false. Astfel se urmărea obținerea de fonduri nerambursabile pentru înființarea unei ferme și pentru dotarea unor birouri.
”Ulterior obținerii aprobării finanțărilor, în scopul obținerii unor sume bănești pentru folosul propriu, cei doi inculpați, prin intermediul societăților pe care le controlau, ar fi furnizat beneficiarilor bunuri și servicii la o valoare de zeci de ori mai mare decât valoarea reală de piață (în special echipamente IT, mobilier, creare de website-uri și diverse soft-uri)”, au explicat anchetatorii DNA.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 365.000 de lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză. De menționat că într-unul dintre cazuri finanțarea nu a fost obținută, deoarece dosarul a fost respins la plată de autoritatea contractantă.
Dosarul celor doi patroni a fost trimis la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Anterior, în același caz procurorii DNA Oradea au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu două persoane fizice și două societăți comerciale care au beneficiat de fondurile nerambursabile obținute cu ajutorul celor doi administratori de firme.
Astfel, în prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, în concret dreptul de a accesa fonduri europene,
– 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, în concret dreptul de a accesa fonduri europene,
– în cazul Cons Construct Plan SRL – amendă de 13.000 de lei și interzicerea de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de 2 ani – sentința Tribunalului Bihor – AICI
– în cazul Adora&Raffele Consulting SRL – amendă de 6.000 lei și interzicerea de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de un an – sentința Tribunalului Bihor – AICI