Poliţia din Ungaria a anunțat destructurarea unui grup infracţional organizat, format din cetăţeni maghiari, italieni şi români, care se ocupa cu trafic de autoturisme de lux și utilaje agricole. Suspecții aduceau în Ungaria maşini din Italia şi din alte ţări europene, obţinute prin furt, delapidare sau fraudă, după care le vindeau, a declarat colonelul Gábor Némedi, din cadrul Biroului Naţional de Investigaţii al Poliţiei Ungare, citat de hirado.hu. Ancheta în acest caz a durat mai bine de doi ani.
Majoritatea autovehiculelor aduse în Ungaria proveneau din Italia, dar unele au fost furate şi din Germania, Franţa ori Slovacia, susțin polițiștii maghiari. Altele erau luate în leasing, după care le erau întocmite acte false.
În cursul lunii ianuarie 2020, în Ungaria a fost întreprinsă o acţiune în care au fost reţinuţi patru cetăţeni italieni, unul român şi trei din Ungaria. La un suspect italian s-au găsit documente care dovedeau că maşinile pe care le-a adus în țara vecină se aflau încă în leasing, în timp ce la altul s-au găsit acte contrafăcute care nu mai includeau contractul de leasing.
O altă modalitate de acțiune a rețelei consta în închirierea pe o perioadă lungă a unor mașini de la o firmă de specialitate cu filială în Ungaria și scoaterea lor peste granițe. 45 de vehicule au fost luate prin această metodă, iar dintre acestea au fost găsite 43. Două au fost recuperate pe bucăți.
La începutul investigației demarate în 2018, anchetatorii au stabilit că gruparea nu se ocupa doar cu vânzarea mașinilor de lux în Ungaria, ci și cu aducerea și comercializarea unor vehicule și utilaje agricole.
În total, în timpul anchetei din Ungaria, 78 de autoturisme, 16 tractoare agricole şi utilaje de construcţii, precum şi două camioane au fost confiscate de poliţie. Valoarea totală a pagubelor se ridică la aproximativ 1,5 miliarde de forinţi (4,12 milioane de euro), au anunțat polițiștii maghiari. În plus, au mai fost identificate 89 de autovehicule care nu au fost înmatriculate în Ungaria, dar autorii le-au vândut în acelaşi mod în Europa.
În total, 19 suspecți au făcut parte din această rețea, aproape toţi fiind condamnaţi anterior pentru infracţiuni financiare sau de altă natură, a confirmat colonelul Gábor Némedi. 12 dintre ei sunt cetăţeni maghiari, 5 italieni, iar 2 cetăţeni români care au fost implicaţi în transportarea şi valorificarea maşinilor.