Veste cât se poate de rea, la sfârșit de an, pentru doi soți din Oradea, pe care Tribunalul Bihor i-a condamnat la câte 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Cornel și Margareta Macarie au fost acuzați că ar fi achiziţionat legume şi fructe din țări intracomunitare, care ulterior ar fi fost comercializate „la negru” în România, la prețuri sub cele de pe piață. În plus, ar fi declarat organelor fiscale operaţiuni fictive de vânzare a respectivelor mărfuri către diverse firme tip „fantomă” din Ungaria.
Anchetatorii au descoperit că cei doi soți ar fi înregistrat în contabilitatea firmei pe care o dețineau peste 400 de facturi emise între 2010 și 2013 către firme din Ungaria, documente ce atestau în mod nereal livrări intracomunitare de legume și fructe în valoare de aproape 7 milioane de lei. În acest fel, bugetul de stat a fost fraudat cu mai bine de 1,6 milioane de lei, au calculat procurorii și polițiștii.
Sentința Tribunalului Bihor
Prin sentința din 30 decembrie 2022, Tribunalul Bihor i-a condamnat pe Cornel și Margareta Macarie la câte 4 ani și 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală (411 acte materiale) și interzicerea pentru 2 ani a unor drepturi, printre care cel de a ocupa funcţia de administrator la societăți comerciale.
”Obligă inculpații MACARIE CORNEL și MACARIE MARGARETA, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC WEST ART SRL, la plata sumei de 1.657.923 de lei cu titlu de obligație fiscală principală, la care se vor adăuga accesoriile fiscale de la data scadenței și până la data plății efective”, se arată în minuta hotărârii Tribunalului Bihor.
Prin aceeași sentință, al treilea inculpat din dosar – Marian Iosif Țigan – a fost condamnat la plata unei amenzi penale de18.000 de lei, reprezentând 180 de zile-amendă, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală (20 acte materiale). Acesta a fost obligat să achite ANAF 120.699 de lei cu titlu de obligație fiscală principală.
Atât soții Macarie, cât și Marian Țigan trebuie să achite 5000 de lei, fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare. Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Acuzațiile aduse
Hotărârea de condamnare dată de Tribunalul Bihor vine la mai bine de 7 ani de la perchezițiile făcute, pe 10 iunie 2015, de peste 30 de poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor la sediile unor firme şi locuinţele din Oradea a celor trei inculpați.
”Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice îi bănuiesc pe doi bărbaţi de 43 şi 44 de ani şi pe o femeie de 48 de ani, toţi din municipiul Oradea că, în perioada 2010 – 2013, prin intermediul a trei societăţi comerciale orădene, ar fi creat circuite financiare fictive de natură să asigure sustragerea de la plata TVA aferentă comercializării pe piaţa internă a unor produse agroalimentare achiziţionate din spaţiul intracomunitar”, se arăta, la acel moment, într-un comunicat al Poliției Bihor.
Anchetatorii îi bănuiau pe cei trei – soții Cornel și Margareta Macarie și Marian Țigan – că, în calitate de reprezentanţi ai unor firme din Oradea, ”ar fi achiziţionat legume şi fructe din ţări intracomunitare, care ulterior ar fi fost comercializate «la negru» în România, la preţuri care să asigure competitivitatea pe piaţă. Cei trei sunt bănuiţi că, în acelaşi timp, ar fi declarat organelor fiscale operaţiuni fictive de vânzare a respectivelor mărfuri către diverse firme tip «fantomă» din Ungaria”.
Ulterior, conform informațiilor cuprinse în sentința Tribunalului Bihor, publicată pe portalul Rejust, polițiștii și procurorii au arătat că soții Macarie, în calitate de administrator de drept, respectiv administrator de fapt ai societății West Art au dispus înregistrarea în evidențele contabile și fiscale ale societății a 411 facturi emise între 2010 și 2014 care ar fi atestat în mod nereal livrări intracomunitare de mărfuri în valoare de aproape 7 milioane de lei către două firme din Ungaria. În cazul uneia dintre acestea, anchetatorii au observat că este o ”societate cu un comportament fiscal inadecvat (de tip „fantomă”) având în vedere că: nu funcționează la sediul declarat, nu a înregistrat achizițiile de mărfuri, nu putea asigura transportul mărfurilor (conform CMR-urilor) întrucât nu mai deținea autovehicule din data de 27.02.2012 iar reprezentantul legal este o persoană interpusă”.
În acest fel, soții Macarie ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat de 1,65 de milioane de lei.
La rândul său, Marian Țigan, în calitate de administrator de drept firmei Bonfruct SRL, ar fi înregistrat, în 2013, în evidențele contabile și fiscale ale societății 20 de facturi pentru livrări intracomunitare nereale de mărfuri în valoare de peste 500.000 de lei. Prejudiciul imputat lui Țigan este de 120.000 de lei.
Sentința Tribunalului Bihor, în fomat anonimizat, a fost publicată pe portalul Rejust – AICI.