Doi ani de închisoare, cu executare. Este pedeapsa pe care Judecătoria Oradea a aplicat-o fiecăruia din cei doi hoți acuzați că într-o singură lună, la sfârșitul anului trecut, au spart nu mai puțin de 9 biserici din municipiu. Patru dintre lăcașurile de cult au fost ”vizitate” într-o singură zi de infractorii care furau tot ce găseau în sertare și în cutia milei. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, hoții au fost obligați să plătească daune materiale de peste 14.000 de lei. Sentința poate fi atacată cu apel.
David Markus Boca și Marin Stuparu au comis faptele de care sunt acuzați între 28 noiembrie și 26 decembrie 2021. În prima biserică în care au intrat, undeva în perioada 28 noiembrie – 3 decembrie 2021, cei doi au rupt plasa unui geam de la o toaletă și apoi au controlat mai multe sertare, dar negăsind bani sau alte valori, au plecat cu mâna goală.
3 decembrie a fost cea mai ”plină” zi pentru cei doi, care au dat nu mai puțin de patru spargeri în 24 de ore. În cursul nopții, hoții au intrat în catedrala de pe Strada Nufărului, de unde au furat miște mărunțiș. Au mers apoi pe Calea Clujului, lângă reprezentanța Skoda, unde au forțat ușa de acces într-o biserică și au luat banii mărunți pe care i-au găsit în sertare și cutii.
Următoarea victimă a fost o biserică din apropierea Maternității, unde au spart un geam cu o cărămidă, dar nu au găsit nimic înăuntru. Câteva ore mai târziu, au furat banii găsiți în biserica de lângă Universitatea Partium, pe Strada Primăriei. Mulțumiți de pradă, au luat un taximetru și au plecat să-și cumpere mâncare.
A doua zi au intrat, forțând o ușă laterală, în biserica militară de pe Strada Armatei Române, dar nu au găsit nicio sumă înăuntru. Au furat, în schimb, banii din cutia milei din alte trei biserici din Oraș, pe care le-au ”vizitat” în perioada Crăciunului, pe timp de noapte.
Boca și Stuparu au fost acuzați că au spart și alte două biserici din Oradea, într-una dintre ele, aflată în Piața Țăranilor, chiar distrugând o raclă și devastând lăcașul de cult. Dacă celelalte fapte au fost recunoscute de inculpați, aceștia au susținut că nu au avut nicio legătură cu ultimele două acuzații. Judecătorii au apreciat că nu sunt probe care să arate, dincolo de orice îndoială, că cei doi ar fi comis aceste două spargeri: ”Instanţa constată că în cauză nu este satisfăcut standardul probei dincolo de orice îndoială rezonabilă pentru a se reţine că inculpaţii au comis aceste două fapte, precum şi fapta de distrugere reţinută cu privire la distrugerea raclei cu veşminte de cult, fiind incident temeiul prev. de art. 16 lit. c) Cod procedură penală, care operează in personam în cazul în care din probele administrate rezultă că fapta există, constituie infracţiune, însă nu a fost comisă de inculpat, ci de o altă persoană (determinată sau nedeterminată)”, se arată în hotărârea Judecătoriei Oradea, publicată pe portalul ReJust.
Pe 24 iunie 2022, fiecare din cei doi inculpați a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare și au fost obligați, în solidar, la plata a peste 14.000 de lei ca despăgubiri civile.