Chiar în duminica de Paşte, şeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef, a povestit pe pagina personală de Facebook o întâmplare de pomină care le-a fost dat s-o trăiască colegii din echipa de gardă în noaptea de Înviere. Sâmbătă seară, în jurul orei 19:00, salvatorii montani au fost solicitaţi să intervină pentru salvarea a doi turişti care au încercat să escaladeze Muntele Ceahlău, de Înviere, dar erau să moară, îngheţaţi în zăpadă.
Îmbrăcați sumar, un tânăr şi o tânără au urcat pe munte sâmbătă dimineaţa, echipaţi în colanți, cu pantofi sport în picioare și cu gleznele la vedere. Aşa i-au găsit salvamontiştii pe cei doi, aflaţi în pragul hipotermiei la 2.000 de metri altitudine. Chiar şi salvatorii montani cu experienţă au fost şocaţi de inconştienţa celor doi.
„Oamenii se pregăteau de Sărbători, fiecare cu credințele și obiceiurile lor”, povesteşte Raul Papalicef. „A sunat telefonul, cu sunetul specific al Dispeceratului Salvamont, sunetul pe care după ani de zile de operațiuni începi să-l urăști în serile pe care vrei să le petreci în familie. Sunetul care de obicei nu aduce nimic bun la ore târzii sau cel mult încă o provocare din acelea cărora le-am uitat și numărul și zilele și anii. Doi tineri epuizați, uzi și înghețați în zona Vf. Toacă. Convorbirea și datele ușor confuze… au urcat din Durău și vor să coboare tot acolo dar nu mai sunt în stare. N-au cazare în Durău și ar vrea să ajungă în noaptea asta la Piatra Neamț, mă duc cu gândul că temperatura corpului scade rapid, că până la lăsarea întunericului nu mai este mult și trebuie să intervenim rapid pentru a evita… o noapte foarte lungă. Ce a urmat a fost doar rutină, nimic spectaculos, nimic din parfumul și trăirile operațiunilor pe muchie de cuțit. Redirecționarea grupului spre Vf. Lespezi și Cabana Dochia, mobilizarea echipei care asigura intervenția în zona înaltă, comunicații radio, echipare și procedura de prevenire a hipotermiei etc. Undeva în zona Lespeci au fost găsiți. Uzi, înghețați, ținându-se în brațe pentru a-și păstra măcar ultimele senzații de căldură.
Am văzut multe într-o viață petrecută în sfera operațiunilor de salvare, dar să te aventurezi în imperiul ghețurilor în colanți și cu glezna goală… Au plecat din Durău pe la prânz, trecând prin față bazei salvamont fără să se informeze. De ce ar fi făcut-o, când au consultat telefonul care îi ghidează și după care 1.000 de metri diferența într-un munte acoperit de zăpadă, până pe vârf, e relativ aproape sau cel puțin asta este sugestia pe care ți-o induce. Au urcat în şapte ore, șapte ore de chin, șapte ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înțeleaptă: au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească și să se mai miște. Telefonul te poate salva la fel cum același device și aplicațiile îți pot fi fatale. Oamenii salvează oameni! Mașinile, nu“, concluzionat șeful Salvamont Neamț.
Iată întregul text al mesajului postat de şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef: