Organizatori evenimentului sunt Muzeul Național al Banatului, în colaborare cu Muzeul Municipal Beiuș și Asociația Bihorenii din Banat, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.
Obiectele expuse ilustrează viața și obiceiurile locului, aducând în fața vizitatorilor țesături, ceramică, obiecte din lemn, mobilier și piese de port popular, toate ornamentate cu motive decorative ce reflectă măiestria meșteșugarilor bihoreni.„Mulți dintre noi am venit acum o jumătate de veac și mai bine, și am adus atunci dorința de a performa într-ale cunoașterii, iar azi avem bucuria reîntregirii împământenirii noastre pe pământul Banatului, cu prezentarea costumelor populare și a obiectelor etnografice de interior, din vatra copilăriei noastre”, afirmă doamna Doina Man, membru fondator al Asociației Bihorenii din Banat, scrie renastereabanateana.ro.
Vernisajul expoziției a avut loc astăzi, la ora 16, în sala de Pedagogie Muzeală a Bastionului Maria Theresia, din strada Martin Luther nr. 4, Timișoara.
„Este prima expoziție singulară a noastră în afara Beiușului.
Exponatele sunt, în mare parte, achiziționate în anii 1960 de la oamenii din zonă.
Dar avem și multe exponate donate.
Costumele populare sunt vechi, chiar de la 1900, iar podoabele din mărgele, de la sfârșitul secolului 19, început de secol 20”, a afirmat, la rândul său, Cristian Țoța, director al Muzeului Municipal Beiuș.„Muzeul nostru a primit, de-a lungul timpului, multe donații.
Numai în acest an, zestrea ni s-a îmbogățit cu 14 piese textile și piese de mobilier.
Am și achiziționat obiecte, mergând pe sate, am cumpărat, de exemplu, țesături în 4 ițe, pentru saci și lepedeuri”, mai afirmă Cristian Țoța.
Donatorii sunt, în general, oameni mai în vârstă, dar și tineri.
„Acceptă să se despartă de aceste obiecte, deoarece noua generație nu mai este atașată de ele.
Dar pentru noi, muzeografi și public deopotrivă, câștigul este imens, deoarece păstrăm vie, pe mai departe, istoria noastră.
De aceea, îi invit cu drag să treacă pragul expoziției pe toți bihorenii din Banat, fie că sunt aici la prima, la a doua ori la a treia generație.Este un recurs la memorie pentru toată lumea, deoarece multe din obiectele casnice sunt cunoscute de oameni care au bunici de la țară și o întâlnire inedită cu zona Beiușului”, a mai afirmat directorul Muzeului Municipal din orașul bihorean.