Material realizat de avocat Felicia Mureșan-Silaghi – Managing Partner în cadrul Societății Civile de Avocați Mureșan-Silaghi
Situația minorului, după desfacerea căsătoriei părinților sau a relației de concubinaj, în egală măsură, reprezintă subiectul unui constant conflict între părinți, care, în foarte multe situații, își dispută drepturile și obligațiile personale pe care le au în raport de copilul lor, de multe ori interesele acestora îndepărtându-se de subiectul cu adevărat important: binele minorului.
Dacă până nu demult instanțele de judecată sesizate cu solicitări referitoare la măsurile privitoare la minori au conturat o practică judiciară unitară, potrivit căreia locuința minorului era stabilită la domiciliul mamei, stabilindu-se, la cerere, un program de păstrare a legăturilor personale – așa numitul program de vizită – pentru tată, în ultima perioadă se cristalizează o nouă orientare jurisprudențială, potrivit căreia se stabilește domiciliul alternativ al minorului la fiecare dintre părinți. În această modalitate se urmărește ca minorul să resimtă cât de puțin separația dintre părinți.
Această orientare, în mod evident, este structurată pe principiul interesului superior al copilului, care este verificat cu prioritate în fiecare caz în parte, secondat de mai mulți alți factori cum ar fi: disponibilitatea părinților pentru a petrece timp egal cu copilul lor, respectarea programului școlar și extrașcolar al copilului (în mod evident, domiciliul alternativ nefiind posibil în ipoteza în care părinții locuiesc în orașe diferite), asigurarea condițiilor de trai corespunzătoare și, extrem de relevant, asigurarea unui mediu securizant pentru copil, atât din punct de vedere emoțional, cât și moral, social și patrimonial, respectiv capacitatea fiecăruia dintre părinți de a răspunde nevoilor concrete ale copilului, împrejurare verificabilă în raport de istoricul relației dintre părinte și copil. În fiecare caz în parte, în măsura în care vârsta o permite, va fi verificată și opțiunea minorului. Responsabilitatea majoră a părinților este aceea de a coopera în toate aspectele privitoare la minor, asumându-și cu maturitate rolul de părinte, dincolo de orice orgolii generate de ruperea relației avute cu celălalt părinte.
Cu titlu exemplificativ, redăm în extras soluții din practica judiciară națională și europeană:
- Tribunalul București, secția a IV-a civilă, Decizia civilă nr.745A/03.10.2011 – prin care litigiul dintre părți s-a stins ca urmare a tranzacției intervenite între părinți cu referire la toate aspectele privitoare la cei doi copii minori ai acestora, părinții convenind și asupra timpului egal petrecut de copii la fiecare dintre părinți, cu respectarea principiului neseparării fraților;
- Judecătoria Sectorului 4 București, sentința civilă nr. 9865/20.11.2012, prin care s-a statuat asupra locuinței alternative a minorului, motivat de împrejurarea că: ”Stabilirea unui domiciliul alternativ pentru minor, în cazul în care nu afectează programul obișnuit al minorului, nu este în măsură să creeze un sentiment de neapartenență, respectiv nu îi afectează sentimentul de siguranță și stabilitate, în condițiile în care minorul este egal atașat de ambii părinți. Acesta va permite ca interacțiunea copilului cu fiecare dintre cei doi părinți să fie fluentă, fără sincope și prea multe transferuri de autoritate părintească de la un părinte la altul. Interpretarea modernă a „sentimentului de stabilitate și de apartenență” este legată mai degrabă de calitatea relațiilor pe care minorul le dezvoltă cu părinții decât de un anumit spațiu „geografic” (un anumit apartament, de exemplu). Un copil are nevoie de legături emoționale stabile, de sentimentul apartenenței necondiționate la un grup de persoane (în esență, familia sa), de un mediu securizant care să-i permită experiențe normale de viață.
Din jurisprudența CEDO în materie, facem trimitere, cu titlu exemplificative, la următoarele:
- cauza Konstantin Markin vs.Rusia, petitția nr.30078/06, decizia din data de 22.03.2012 – ”Societățile europene contemporane s-au mutat spre o repartizare mai egală între bărbați și femei a responsabilităților pentru creșterea copiilor lor și rolul bărbaților de îngrijitori și-a câștigat recunoașterea.”
- cauza Costreie vs.România, petiția 31703/05, decizia definitivă din 01.03.2010 – ”Procedurile privind autoritatea părintească și dreptul de vizitare, inclusiv executarea hotărârii pronunțate cu privire la acestea necesită un rezultat urgent, deoarece trecerea timpului poate avea consecințe iremediabile asupra relațiilor dintre copil și părintele care nu trăiește împreună cu el. ”
- Cauza Monory vs.România și Ungaria, petiția 71099/01, decizia din 05.04.2005 – ”Curtea reiterează că plăcerea reciprocă trăită de către părinte și copil, unul în compania celuilalt, constituie un element fundamental al vieții de familie, iar măsurile naționale care împiedică astfel de bucurie creează o ingerință în dreptul protejat de articolul 8.”
Conceptul de domiciliu alternativ e o prostie.
Copii nu sunt mingi de ping-pong.
Nu există conceptul de domiciliu alternativ al copilului în jurisprudenţa românească.
Exemplele date nu susţin aceeastă idee năstruşnică.
Copilul nu poate avea decât un singur domiciliu.
Perioadele de posesie a copilului nu trebuie confundate cu domiciliul.
Buna seara,cine gandeste asa ceva nu gandeste in favoarea copiilor.O gandire cretina,vad ca se urmareste din ce in ce sa nu mai avem generatii de copii sanatosi si echilibrati psihic si emotional.V-ati intrebat vreodata cum se simte un copil sa stea o perioada la mama apoi cealalta perioada la tata;cum va proceda o perioada la o scoala si cealalta la scoala de langa casa tatalui?Cum va proceda copilul isi plimba lucrurile,jucariile,animalutele de companie se la un parinte la alrul????Dragi oameni ai legii nu va bateti joc de sufletele nevinovate pentru frustrarile si orgoliile unor adulti.DDe cand lumea mama este sfanta,langa ea copilul isi gaseste linistea psihica si emotionala.Nici cel mai bun tata nu poate inlocui mama.
Medieval.
Nici eu nu sunt de acord cu D-voastră… Nu înțeleg de ce discrepanta asta între bărbați și femei… Ce are mama și nu are tatăl? Sunt situații în care tatăl poate e de 10 ori mai pregătit sufletește, financiar, sau din punct de vedere al rabdarii, decât mama… Legătură emoțională se poate crea și între tata și copil.
Ceea ce spuneți este părere nu o certitudine.Femeia dorește să fie egală cu bărbatul rezultă că bărbatul este egal cu femeia.Prin ceea ce spuneți sunteți părtinitoare femeilor fiindcă sunteți femeie și nu e corect
Si eu sunt in tata divorțat care isi iubeste copilul, insa continui sa ma cert pe timpul pe care să îl petrec cu fiul meu! De ce? Mie personal domiciliul alternat mi se pare fatibil, deja deși doarme in cursul săptămânii la mama, fiul meu e o zi cu mami, o zi cu tati, la fel si weekendurile, unul cu mami, unul cu tati… si luptând pentru asta imediat după divorț s-a obisnuit si are o relație si cu tatăl…