Tribunalul Bihor a decis, marți, ca dosarul în care o grefieră a aceleiași instanțe a fost acuzată de fals în înscrisuri oficiale, sustragere sau distrugere de documente și abuz în serviciu, să fie restituit DNA Oradea. Potrivit minutei Tribunalului, rechizitoriul în cazul Claudiei Anca Veer nu a fost întocmit regulamentar, iar neregularitatea care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii nu a fost remediată de procuror în termen de 5 zile. Grefiera a fost trimisă în judecată de DNA Oradea anul trecut sub acuzația că ar fi falsificat cereri referitoare la înmatricularea a zeci de mașini.
Decizia de azi a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bihor vine după ce în urmă cu două termene, pe 15 martie 2022, instanța a aplicat două decizii ale Curții Constituționale.
Este vorba despre Decizia nr.231/2021, referitoare la neconstituționalitatea prevederii conform căreia, în cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul DNA poate continua efectuarea urmăririi penale și în cauza disjunsă. A doua decizie este 302/2017, prin care s-a stabilit că nu sunt constituționale dispozițiile art. 281 alin. (1) lit. b) din Codul de procedură penală – competenţa materială şi competenţa personală a instanţelor judecătoreşti, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente.
Ținând cont de aceste decizii, judecătorul de cameră preliminară a dispus, în luna martie 2022, anularea tuturor actelor procesuale si procedurale efectuate cu privire la grefiera Claudia Anca Veer, dar și a procedeelor probatorii si a mijloacelor de proba administrate în patru dosare ale DNA Oradea. În consecință, a fost anulat și rechizitoriul emis de procurorii anticorupție pe 25 februarie 2021.
Acuzațiile aduse grefierei de DNA Oradea
În rechizitoriul prin care DNA Oradea a trimis-o în judecată pe grefiera Claudia Anca Veer, procurorii anticorupție arătau că în perioada 2012 – 2013, pe rolul Tribunalului Bihor se aflau foarte multe cereri de chemare în judecată, în contradictoriu cu Serviciul de Înmatriculări Autovehicule Bihor, formulate de mai multe persoane care solicitau obligarea la înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de poluare, instituită de O.U.G. nr.50/2008.
”În acest context, inculpata Veer Claudia Anca, (…) ar fi falsificat un număr de trei cereri de chemare în judecată, prin care se solicita înmatricularea a 34 de autoturisme. Ulterior, cererile respective, falsificate prin contrafacerea totală a conținutului, ar fi fost depuse la dosarele deja aflate pe rolul instanței de judecată creându-se astfel aparența că acestea reprezentau cererile inițiale de chemare în judecată”, acuzau anchetatorii DNA Oradea.
Potrivit acestora, demersurile grefierei ar fi avut ca scop devansarea termenelor de judecată stabilite inițial și implicit soluționarea cererilor respective într-un timp foarte scurt.
”Hotărârile judecătorești, după intrarea în posesia proprietarilor, deveneau obligatorii pentru Instituția Prefectului Județului Bihor – Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule Bihor care era obligată să înmatriculeze autovehiculele respective fără plata taxei de mediu”, precizau procurorii DNA.