Dosarul în care fostul director general al Administrației Naționale ”Apele Române”, Victor Sandu, este acuzat că ar fi luat mită echivalentul a 1.000.000 de euro pentru alocarea de fonduri unor lucrări hidrotehnice din Bihor va fi judecat la Tribunalul Bihor. Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat conflictul de competență și a decis ca procesul să se desfășoare la Oradea. Azi, la Tribunalul Bihor a fost programat un nou termen, pentru verificarea de către judecătorul de cameră preliminară a legalității actelor și administrării probelor.
Dosarul lui Victor Sandu, instrumentat de DNA Bacău a fost trimis spre judecată, în octombrie 2020, Tribunalului Bacău, aceasta fiind astfel prima instanță sesizată. În decembrie 2021 Curtea de Apel Bacău a admis excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Bacău și a stabilit ca legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală din dosarul de corupție al fostului director al ”Apelor Române”, Victor Sandu, să fie verificate de Tribunalul Bihor.
Pe 11 februarie 2022, cauza era înregistrată la instanța din Oradea, dar în luna mai 2022 aceasta a admis excepţia necompetenţei teritoriale a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bihor, invocată de procurorul DNA Oradea. În această situație, a fost sesizată Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea soluționării conflictului negativ de competență.
Acuzațiile aduse de DNA în dosarul lui Victor Sandu
Potrivit rechizitoriului DNA Bacău, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, fostul director general al ”Apelor Române”, Victor Sandu, ar fi cerut și primit de la un om de afaceri peste 4,8 milioane de lei (echivalentul din acea perioadă a mai bine de un milion de euro) în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de afacerist cu Administrația Națională “Apele Române”.
Banii ar fi fost virați în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general Sandu, și el inculpat în acest dosar. Justificarea sumelor a fost făcută cu facturi fiscale reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate.
Șpaga ar fi fost primită de Victor Sandu în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor:
– “Amenajare râul Valea lui Vasile, județul Bihor”,
– “Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în bazinul hidrografic Crișul Negru, județul Bihor”,
– “Amenajare râul Crișul Repede, județul Bihor”.
În același context, alți doi inculpați, fiind audiați în calitate de martor în acest dosar, au făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale soluționării dosarului, au arătat procurorii DNA Bacău.
CITIȚI pe aceeași temă:
- Doi martori bihoreni au fost audiați în dosarul de corupție a lui Victor Sandu | Șeful de la ”Apele Române”, pus sub control judiciar
- Dosarul MITEI de 1.000.000 de euro pentru amenajarea unor râuri din Bihor, trimis în judecată de DNA
- Dosarul mitei de 1.000.000 de euro pe care ar fi primit-o fostul șef al ”Apelor Române” a fost înregistrat la Tribunalul Bihor