Ioana Vonica, soţia fostului om de afaceri Ilie Vonica, fondatorul grupului Polisano și care s-a sinucis în 2014, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la 5 ani de închisoare. Femeia a fost judecată pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosarul reţetelor false pentru bolnavii de cancer. În același caz au mai fost condamnați la închisoare cu executare trei medici de la Spitalul Fundeni și cu suspendare, doi diriginți de farmacie. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
În dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti se arată că în luna decembrie 2010, Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea, reprezentante ale Sibpharmamed SRL, au creat circuite economice şi financiare fictive pentru sustragerea de la plata TVA și a impozitului pe profit. Ar fi fost ajutate de două persoane care le-au pus la dispoziție două firme fantomă de la care Vonica și Ilincea ar fi înregistrat, pe numele companiei lor, achiziţii fictive de medicamente oncologice şi hematologice.
În acest scop, au fost introduse în contabilitatea firmei celor două 74 de facturi fictive în valoare de 7,5 milioane de lei.
Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea mai sunt acuzate că au decontat, în mod ilegal, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, 1.100 de reţete fictive în valoare totală de 8,3 milioane de lei. Acestea ar fi fost întocmite în fals de mai mulţi medici hematologi, care le-au eliberat pe numele mai multor pacienţi, fără ca aceştia să beneficieze de medicamentele prescrise.
Banii primiți de la CAS au fost virate în conturile celor două firme fantomă, de unde au fost retrase sau virate în conturile altor societăți.
În 2014, Ilie Vonica, soțul Ioanei Vonica și fondator al grupului Polisano, cu o avere estimată atunci la 95 de milioane de euro, s-a sinucis, aruncându-se de pe terasa casei sale din Sibiu. Tot în 2014 a început și procesul dosarului rețetelor false, care s-a încheiat, în primă instanță, joi, cu o decizie ce poate fi atacată cu apel.
Tribunalul Bucureşti a hotărât că Ioana Vonica să execute cea mai grea dintre cele trei pedepse pentru faptele comise între octombrie 2008 – decembrie 2010, respectiv:
- 5 ani închisoare pentru înşelăciune în formă continuată (1.100 de acte materiale şi un prejudiciu de 8.322.776 lei în dauna CASMB),
- 4 ani închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată (74 de acte materiale şi un prejudiciu la bugetul consolidat al statului de 1.727.372 de lei)
- 4 ani închisoare pentru spălarea banilor în formă continuată (29 de acte materiale şi o sumă spălată de 8.322.776 lei)
Tot cinci ani de închisoare cu executare a primit Iuliana Ilincea. Tribunalul a condamnat trei medici de la Spitalul Fundeni – Otilia Fănica Georgescu, Aristica Poenaru Smântână şi Emilia Niculescu-Mizil – la câte 4 ani închisoare cu executare pentru complicitate la înşelăciune.
Doi diriginţi de farmacie au primit câte 3 ani închisoare cu suspendare.
Textul integral al minutei deciziei Tribunalului București în dosarul rețetelor false: