Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a solicitat sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere pentru a preveni noi incidente provocate de urși pe o porțiune de aproximativ 15 kilometri de pe Transfăgărășan, conform unui comunicat oficial. Astfel, echipele mixte de control vor avea posibilitatea de a aplica două amenzi contravenienților: una pentru hrănirea urșilor și alta pentru staționarea necorespunzătoare pe drumul național, a precizat Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele ANPM.
Această solicitare a fost făcută pe fondul creșterii numărului de incidente în urma cărora Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin ANPM și agențiile județene, trebuie să acopere despăgubiri de sute de mii de lei pentru pagubele și rănirile cauzate de animalele sălbatice persoanelor care se opresc să le hrănească.
„Având în vedere situația tot mai îngrijorătoare de pe DN7C Transfăgărășan, județul Argeș, unde sunt prezenți așa-numiții urși-cerșetori pe segmentul dintre accesul la traseul Valea lui Stan și Valea cu Pești, am solicitat sprijinul Jandarmeriei Române și Direcției Rutiere pentru a preveni potențiale incidente care ar putea duce la victime umane sau daune materiale. Prezența echipelor mixte de control în zonă va descuraja hrănirea ilegală a urșilor și staționarea autovehiculelor pe drum, obiceiuri devenite comune pentru turiști și șoferi aflați în tranzit, pe acest drum periculos, cu vizibilitate redusă și numeroase curbe”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM.
Conform reprezentantului ANPM, acești urși nu pot fi vizați de măsuri de recoltare, deoarece se află în zone intens frecventate de oameni. De asemenea, alungarea și relocarea nu mai sunt eficiente, animalele revenind constant în locurile unde au primit hrană de la trecători. În anul 2023, au fost întocmite 260 de procese-verbale pentru astfel de incidente în județul Argeș, valoarea totală a amenzilor fiind de 509.158 de lei. Anul acesta, numărul proceselor-verbale încheiate pentru incidente similare a ajuns la 68, cu o valoare totală de 236.872 de lei.
Cristiana Elena Surdu, Directorul executiv al APM Argeș, a declarat că APM Argeș și Direcția Silvică Argeș au început deja demersurile pentru capturarea și relocarea urșilor – unii dintre aceștia având pui – în adăposturi special amenajate, pentru a preveni contactul lor cu oamenii. Însă, până la rezolvarea acestei probleme, este esențial ca oamenii să înțeleagă că hrănirea urșilor și oprirea în aceste zone nu aduc niciun beneficiu animalelor, turismului sau bugetului de stat, ci doar cresc riscul de atacuri.
Potrivit articolului 48 din Legea 407/2006, hrănirea animalelor sălbatice este considerată contravenție și se sancționează cu amenzi între 500 și 1.500 de lei. De asemenea, conform Codului Rutier, oprirea neregulamentară se sancționează cu 2-3 puncte amendă (290 – 435 de lei) și 2 puncte de penalizare, iar staționarea neregulamentară cu 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei) și 3 puncte de penalizare.