,,Transplantul de organe este o performanță a practicii medicale, iar donarea de organe este un act de supremă generozitate. Nu există transplant fără donare. Aduc un omagiu celor care au dăruit viață. Și le mulțumesc familiilor care au puterea să dăruiască viață, dincolo de durerea lor. Niciodată nu vom fi suficient de recunoscători! “, spune dr. Carmen Pantiș.
În ultimele zece zile, 9 români au fost readuși în cursa vieții prin transplant de ficat și rinichi, alți 6 pacienți și-au recăpătat vederea datorită transplanturilor de cornee, iar și mai mulți vor avea o viață normală prin transplant de țesuturi osteotendinoase, datorită generozității altor oameni și efortului colectiv al echipelor medicale implicate în activitatea de donare și transplant.Da pentru VIAȚĂ, transmite Agenția Națională de Transplant.
Două familii din Oradea și una din București, au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant. Prin decizia lor, au făcut posibil ca o minune să se petreacă pentru alți semeni necunoscuți. Niciun gest de mulțumire nu este suficient pentru a releva recunoștința pe care o purtăm donatorilor și familiilor acestora.
Suntem profund recunoscători faţă de toţi cei care reuşesc să aducă speranţa pentru viaţă: donatori, familiile acestora, echipe medicale.
Ștafeta pentru viață a început marți, 20 iulie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, acolo unde familia unui pacient aflat în moarte cerebrală și-a găsit puterea de a oferi șansa la viață pentru alți oameni necunoscuți. Gestul de omenie al familiei, alături de echipa de profesioniști a spitalului din Oradea, precum și efortul echipelor de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni, Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj Napoca și Secției Oftalmologie Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, au redat bucuria de a trăi unor oameni aflați în mare suferință.
Câteva zile mai târziu, la București, familia îndurerată a unui alt pacient, diagnosticat în moarte cerebrală la secția ATI a Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe și țesuturi. Intervențiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale ale Institutul Clinic Fundeni pentru ficat și rinichi și Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti pentru cornee.
Joi, 27 iulie, la Spital Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea, datorită generozității nemărginte a unei alte familii îndurerate, s-a putut realiza încă o intrevenție de prelevare organe și țesuturi. Pentru intervențiile de prelevare a organelor, au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni – pentru ficat șiICUTR Cluj – pentru rinichi. Intervenția de prelevare cornee a foat realizată de echipa Secției de Oftalmologie a spitalului orădean. Pentru intrevenția de prelevare țesuturi osteotendinoase a fost prezentă echipa Băncii de Țesut Spitalul Clinic Colentina care, împreună cu echipa de suport a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, au încheiat această intervenție oferind astfel șansa la o viață mai bună pentru foarte mulți pacienți din toată țara care au nevoie de un transplant osos.
În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele ATI și de coordonare transplant ale celor 2 spitale, prima verigă din lungul lanț al speranței, pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Suntem recunoscători pentru dedicarea, profesionalismul și efortul echipei ATI a Spitalului Clinic de Urgență București #Floreasca coordonată de Prof.Dr. Ioana Grințescu și Conf.Dr. Liliana Mirea, care, alături de coordonatorul de transplant – Dr. Rosana Turcu, au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi. De asemenea, mulțumim cu respect echipei medicale a Spitalului Clinic de Urgență #Bihor care, ca de fiecare dată, a făcut dovada înaltului profesionalism, realizând cu succes una din etapele activității de transplant: Dr. Tudorel Sabău, Dr. Ștefan Pataki – kdp, As. Petru Cotrău – coordonator transplant; echipa ATI: Dr. Ioana Botos, Dr. Erika Messer, Dr. Oana Antonia Popa, Dr. Dan Angelescu, As. Emese Pataki, As. Mihaela Popovici, As. Aurelia Cheregi; echipa oftalmologie: Dr. Srin Haidu, Dr. Denisa Tiran, Dr. Andreea Cocosila.
Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele multidisciplinare din centrele de transplant: chirurgi, anesteziști, gastroenterologi, nefrologi, laborator. Mulțumită efortului și măiestriei lor, 9 pacienți pot spune că au învins moartea datorită intrevențiilor de transplant hepatic sau renal, alți 6 pacienți și-au recăpătat vederea datorită transplanturilor de cornee, iar și mai mulți vor avea o viață normală prin transplant de țesuturi osteotendinoase. Dedicarea și efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenția salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate.
#Respect și #Recunoștință pentru munca și efortul tuturor echipelor medicale implicate în această această activitate complexă și încărcată de emoții puternice, pentru profesionalismul și dăruirea cu care aleg să-și facă datoria indiferent de oră sau dată din calendar.
Mulțumim din suflet familiilor îndurerate pentru gestul plin de umanitate și iubire făcut, găsind puterea de a dărui altora o rază de speranță! #Transplantul înseamnă VIAȚĂ!