Două legi prin care sunt stabilite noi zile de comemorare au intrat în vigoare luni, 13 iulie. Este vorba despre Legea 124/2020 pentru instituirea zilei de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen și Legea 125/2020 pentru declararea zilei de 18 iunie ca Ziua Victimelor Deportării în Timpul Regimului Comunist.
Prin Legea 124/2020, s-a instituit ziua de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen. Termenul ”Samudaripen” provine din limba romani şi are înţelesul de “ucidere în masă”.
2 august este data la care în anul 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, cei 2.897 de romi rămaşi în viaţă au fost exterminaţi în camerele de gazare.
„N-au existat supravieţuitori romi sau sinti în lagărele de concentrare de la Auschwitz. Josef Mengele a manifestat interes în mod deosebit pentru romi şi i-a supus unor experimente îngrozitoare”, a argumentat, în expunerea de motive, iniţiatorul propunerii legislative, Vasile Daniel, deputat al Grupului minorităţilor naţionale din partea formaţiunii Partida Romilor „Pro-Europa”.
Acesta a amintit că, în conformitate cu o rezoluţie a Parlamentului European din 15 aprilie 2015, s-a stabilit o zi europeană de comemorare a victimelor genocidului romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – 2 August – Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.
Potrivit noii reglementări, ”anual, cu prilejul comemorării Zilei naţionale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen, se pot organiza acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi acţiuni cu tematică specifică, dedicate acestei zile”.
Legea 124/2020 pentru instituirea zilei de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen:
La rândul său, Legea 125/2020 a declarat 18 iunie ca Ziua Victimelor Deportării în Timpul Regimului Comunist.
Regimul comunist a transformat ziua de 18 iunie 1951, a doua zi de Rusalii, în una ”neagră” pentru aproximativ 44.000 de români (dintre care 10.000 de copii cu vârste de până la 14 ani). Aceștia au fost dezrădăcinați de pe fâșie de 25 de kilometri de la granița cu Iugoslavia și deportați în Bărăgan, într-una dintre cele mai secrete, rapide și represive acțiuni ale autorităților.
Au fost deportate acele persoane considerate “periculoase” pentru regimul comunist, care ar fi reprezentat un factor de revoltă în eventualitatea unui război cu Iugoslavia lui Tito, precum și în procesul de colectivizare a agriculturii.
”Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, precum şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări dedicate comemorării zilei prevăzute la art. 1. Fondurile necesare pentru organizarea evenimentelor prilejuite de comemorarea Zilei Victimelor Deportării în Timpul Regimului Comunist pot fi asigurate din bugetele entităţilor prevăzute la alin. (1), în limita alocaţiilor bugetare aprobate”, se arată în textul de lege.
Legea 125/2020 pentru declararea zilei de 18 iunie ca Ziua Victimelor Deportării în Timpul Regimului Comunist: