De la aplicații ale inteligenței artificiale în ecografie, carcinomul hepatocelular, metastazele hepatice, până la urgențele abdominale și stările critice văzute prin prisma ecografiei cu substanță de contrast, nimic nu a lipsit din experiența științifică și culturală propusă de specialistul orădean în gastroenterologie . În perioada 18-20 mai 2023 are loc la Oradea Conferința Națională a Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie. <E un moment deosebit pentru a promova metoda ecografică și pentru a avea în mijlocul nostru cele mai reprezentative personalități ale ultrasonografiei românești>, explică prof. dr. Ciprian Brisc, Președintele Comitetului de Organizare al Conferinței SRUMB 2023, Președinte ales al SRUMB (2024-2026).
Evenimentul central anual al SRUMB – devenit tradițional și popular, atât prin calitatea programului științific multidisciplinar, cât și prin prezența a numeroase personalități din mediul academic medical național și internațional.
<Toate eforturile noastre au fost îndreptate spre crearea unui cadru propice, care să faciliteze accesul întregii comunități de specialiști ce practică metoda bazată pe ultrasunete la acest schimb de experiență științifică valoroasă, cu obiective clare, orientate spre creșterea calității actului medical diagnostic și terapeutic. Avem onoarea de a organiza pentru a treia oară acest Congres și sperăm că bucuria revederii cu prieteni dragi va fi deplină și că efigia orașului și a medicinei orădene se vor alătura, în mod fericit, acestui prestigios eveniment științific, spre plăcute aduceri aminte>, spune prof.dr. Ciprian Brisc.
Întâlnirea a fost structurată în două părți, prima zi fiind dedicată cursurilor preconferință, iar ziua a doua și a treia vor fi alocate Conferinței Naționale.
Temele Conferinței au fost foarte variate, abordând ecografia în urgențe (două sesiuni ale Organizației Mondiale de Ultrasonografie), patologia hepatică (carcinomul hepatocelular, metastazele hepatice, colecistul și căile biliare, evaluare multi-parametrică ecografică a ficatului), patologia splinei, a părților moi în pediatrie, rinichiul, patologia musculo-scheletală și toracică, dar și actualizarea metodelor de investigație ecografică și de perspective ale metodei (elastografie, ecografia cu substanță de contrast – CEUS, ecografie Doppler, aplicații ale inteligenței artificiale în ecografie). Alte teme abordate vor fi urgențele abdominale și stările critice văzute prin prisma ecografiei cu substanță de contrast dar și elemente de ecografie abdominală ale peretelui abdominal. Tot în cadrul Conferinței vom avea și două mese rotunde, care se vor concretiza în două competiții cu premii, atât în ce privește cele mai bune lucrări științifice originale, cât și prezentări video ale unor cazuri clinico-ecografice.
În ceea ce privește cursurile preconferință, trebuie subliniată existența unui curs dedicat studenților la medicină, organizat pe întreaga durată a zilei de 18 mai, în cadrul căruia vor fi atât prezentări teoretice, cât și exemplificări practice, prin sesiuni hands-on, în care studenții vor avea șansa să aplice cunoștințele dobândite în cadrul sesiunii teoretice. Alte cursuri organizate pentru dumneavoastră sunt cele care abordează patologia urologică, de tub digestiv, ecoendoscopie, ecografie mamară și endocrinologică. O jumătate de zi va fi alocată unui maraton de cazuri clinice extrem de apreciat de către colegi, dar și o sesiune de curs, care se numește POCUS ( Point-of-Care Ultrasound) și care va încerca, poate pentru prima dată, să atragă pe toți cei care au lucrat mai puțin, sau chiar deloc ultrasonografie (medici rezidenți, tineri specialiști, dar și dintre cei cu mai multă experiență medicală, inclusiv din medicina generală) care vor să descopere ce înseamnă dispozitivele ecografice mobile ce pot fi folosite la patul bolnavului (în spital, în cabinetele de medicină generală și de specialitate din ambulator, ori la domiciliul pacientului) și ce anume trebuie făcut pentru a începe înțelegerea metodei, rostul ei, precum și ajutorul dat de această metodă pentru diferite manopere simple medicale (puncție venoasă, paracenteză și toracoceteză, puncție diagnostică și terapeutică a abceselor, etc.).
Fiecare curs este cotat individual, atât ca puncte EMC, cât și în ceea ce privește taxa solicitată>, a spus Prof. Dr. Ciprian Brisc,Președintele Comitetului de Organizare al Conferinței SRUMB 2023, Președinte ales al SRUMB (2024-2026).