Iată ce explicații dă pshihologul clinician Corina Lupău în fața acestui comportament pe care părinții nu știu cum sa-l gestuioneze:
Comportamentele de auto-vătămare fără scop suicidar sunt tot mai frecvente. Este dificil de înregistrat numărul real al celor care recurg la auto-vătămare pentru că, de regulă se ascund ascund bine iar studiile pe subiecți anonimi relevă o plajă largă, de la 13% la 45%.
Astfel, în cel mai bun caz, în fiecare clasă sunt 4-5 adolescenți care se taie, ard, înțeapă, zgârâie. Alții dau cu pumnii în perete sau își freacă lobul urechii sau alte părți până la sânge ori își mușcă buzele, provocându-și răni, își smulg pielea sau părul.
Dintre toate, tăiatul e cel mai frecvent. O fac pe antebrațe dar când cred că urmele sunt prea vizibile, trec la umeri, la fața internă a brațelor, gambe, coapse și abdomen. Obiectul preferat este lama de ras dar poate fi lama deșurubată de la ascuțitoare, un cutter, o parte de la foarfecă, un cuțit, compasul sau alte instrumente pentru că ingeniozitatea pare a fi o caracteristică a vârstei.
Cei mai mulți sunt descoperiți de către părinți, întâmplător, în cabina de probă, la plajă, la baie sau pur și simplu când au o clipă de neglijență și urmele bine ferite ies la iveală. Mai frecvent află colegii sau prietenii.
Tăieturile pot fi superficiale, scurte sau profunde și lungi, sângerânde, se pot infecta sau lasă cicatrici care vor însoți persoana o viață-ntreagă, mărturie a unei crize nesănătos gestionate. Rareori, pot avea efecte letale, pentru că tendința de tăiere este de “tot mai mult, tot mai profund”.
Semne că un adolescent ar putea recurge la comportamente de autovătămare:
poarta vara bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi chiar în zilele toride
are multe brățări care acoperă antebrațul
se ferește să-i fie văzut corpul, chiar părțile neintime
deține obiecte precum cele descrise mai sus
se izolează
are frecvent schimbări de dispoziție
are o fascinație pentru alte persoane care fac asta; sau poți să-l surprinzi urmărind video-uri cu această temă.
De ce fac unii adolescenți asta, cum funcționează auto-vătămarea pentru calmarea stărilor emoționale și ce poți să faci ca părinte, într-o altă postare.