Material realizat de Răzvan Doseanu, avocat Oradea – Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Codul de procedură penală prevede în cuprinsul articolului 94 că avocatul părţilor (inculpatul, partea civilă și partea responsabilă civilmente) şi al subiecţilor procesuali principali (suspectul și persoana vătămată) are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv. Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului. În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală.
În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale. După punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile. În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea sau secretul datelor şi actelor de care a luat cunoştinţă cu ocazia consultării dosarului. În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă. În vederea pregătirii apărării, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunoştinţă de întreg materialul dosarului de urmărire penală în procedurile desfăşurate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi privind măsurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participă.
Nerespectarea de către organul de urmărire penală a dreptului de consultare a dosarului, prin stabilirea unei date de consultare a dosarului și punerea efectivă a dosarului la dispoziția avocatului pentru a studia actele dosarului, de a nota date sau informații din dosar sau de a obține fotocopii, constituie o încălcare gravă a dreptului la apărare cu consecința restituirii dosarului la Parchet (a se vedea în acest sens încheierea finală de cameră preliminară nr. 201/CCPF/8 noiembrie 2021 pronunțată de Tribunalul Bihor prin care a dispus restituirea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș).
CITIȚI, de același autor:
- Grup infracțional organizat. Achitare. Lipsa elementelor de tipicitate a infracțiunii
- Nerespectarea regimului armelor și munițiilor
- Trafic de droguri de risc și de mare risc. Se aplică o pedeapsă pentru concurs de infracțiuni sau pentru infracțiunea simplă?
- Cum poți păstra permisul de conducere dacă ai condus un autovehicul cu o viteză de peste 50 km/h?
Comments 1