Ministerul Justiției, în colaborare cu Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Uniunea Naţională a Barourilor din România, adresează elevilor de gimnaziu și liceu (clasele V-XII) invitația de a participa la concursul național de eseuri cu tema „Dreptul în viața de zi cu zi”. Concursul se derulează în perioada iunie-iulie şi face parte din programul „Educaţie juridică în şcoli”, iniţiat de ministerul public.
Scopul concursului este atragerea elevilor în dezbaterea unor teme juridice, pe de o parte, iar pe de altă parte stimularea creativităţii şi exprimarea originală a noţiunilor şi conceptelor juridice.
Potrivit regulamentului de desfăşurare, fiecare elev se va înscrie în concurs cu o singură lucrare, pornind de la tematica de concurs, cu menționarea numelui și a prenumelui său, a clasei și unității de învățământ la care este înscris. Lucrările vor fi realizate individual, iar conținutul acestora trebuie să fie o creație originală.
Pot fi abordate orice subiecte pe teme juridice pentru elevi. Orientativ, acestea pot fi: Ce înseamnă legea? Ce este Constituţia? De ce mi-ar plăcea să avocat, judecător, procuror? Drepturile copiilor, poliţia animalelor şi protecţia animalelor din punct de vedere juridic, violenţa în şcoli şi societate, fenomenul de bullying, cum să te fereşti să fii înşelat la cumpărături, primejdiile internetului, cum circulăm corect etc.
Toate lucrările cu care elevii se pot înscrie la concurs vor fi însoțite de o declarație de consimțământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal, care conține și acordul de utilizare a operei, completată și semnată de reprezentantul legal al minorului. Acest acord este prezentat separat, în Anexa 1 din Regulamentul concursului. Regulamentul de desfăşurare a concursului se poate consulta aici:
Elevii majori vor putea semna declarația de consimțământ în nume propriu.
Declaraţia de consimţământ, aici:
Eseul tematic va avea între 2 și 4 pagini A4 și va fi redactat în format PDF cu caractere de 12, în Times New Roman, cu spațiere la un rând.
Nerespectarea normelor privind protecția drepturilor de autor privind opera va cădea în sarcina concurentului, suportând consecințele legale ale încălcării. De asemenea, elevii vor putea propune câte două subiecte de interes pentru ei, pe teme de educație juridică.
Termenul limită de transmitere a lucrărilor este 3 iulie 2023, la adresa de e-mail edu@just.ro.
Lucrările vor fi evaluate şi vor intra la jurizare. Vor fi acordate câte trei premii și trei mențiuni. Rezultatul concursului va fi anunțat la data de 10 iulie 2023, pe pagina https://www.just.ro/educatie-juridica-in-scoli/.
Lucrările premiate vor fi publicate pe pagina web www.just.ro, iar câștigătorii vor fi invitați să viziteze sediul Ministerului Justiției și a altor instituții din sistemul judiciar, în perioada 12-14 iulie 2023.
Instituțiile care primesc câștigătorii nu vor acoperi eventuale cheltuieli de transport, cazare sau masă în scopul sau pe parcursul vizitei.