Informație importantă în cazul demiterii, în luna mai a anului trecut, a profesorului Florin Nicoară, pe atunci directorul Colegiului Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea. La solicitarea avocaților acestuia, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor a confirmat că rata de infectare în Oradea, pe data de 14 mai 2021, era de 1,19 la mie. ”Se confirmă astfel că decizia de a păstra școala în scenariul hibrid, luată de consiliul de administrație al colegiului, la propunerea mea, a fost corectă”, spune Nicoară. Acesta a fost înlăturat de la conducerea școlii fiind acuzat că nu ar fi intrat în scenariul I, cu prezență fizică la ore, așa cum s-ar fi impus potrivit datelor trimise în școli de Inspectoratul Școlar Bihor. Conform acestora, incidența cazurilor COVID era, în acel moment, în Oradea, de 0,98 la mie.
Potrivit reglementărilor din primăvara lui 2021, scenariile de funcționare a școlilor erau stabilite pentru o săptămână, în funcție de rata de infectare cu COVID-19 anunțată în ultima zi lucrătoare din săptămâna precedentă. Astfel, dacă incidența era până în 1 la mie, elevii urmau să participe fizic la ore – scenariul I. Dacă rata de infectare trecea de 1 la mie, cursurile se țineau online – scenariul II.
Pe 14 mai 2021 (vinerea), Inspectoratul Școlar Județean Bihor transmisese că incidența cazurilor COVID în Oradea era de 0,98 la mie. Aceasta însemna că, în săptămâna 17-21 mai 2021, elevii din oraș urmau să fie prezenți fizic la ore, fiind aplicabil scenariul I.
DOCUMENT – Incidența cumulată a cazurilor COVID-19 pe două săptămâni, raportată pe 14 mai 2021 și transmisă în școli de IȘJ Bihor:
DOCUMENT – Anexa la HCJSU 42/14 mai 2021, cu scenariile propuse pentru școlile din Bihor în intervalul 17-21 mai 2021:
Colegiul ”Gojdu” – singurul în online o zi pe săptămână
Singura școală din Oradea care a decis să funcționeze cu o zi online a fost Colegiul Național ”Emanuil Gojdu”. ”Pe site-ul Ministerului Educației (foto jos) și în presa locală apăruse că rata de infectare în Oradea era, pe 14 mai 2021, de 1,19 la mie. În schimb, Inspectoratul trimisese date care arătau că incidența era de 0,98 la mie. Am făcut consiliu de administrație, în acea zi, pe la amiază, și le-am propus colegilor ca școala să rămână așa cum fusese în toamnă, cu o zi online pe săptămână, având în vedere neclaritatea asta – într-un loc apărea 0,98 la mie, în altele 1,19 la mie. Colegii au fost de acord: mergem așa o săptămână, până vedem ce se întâmplă”, a explicat, pentru BihorJust, profesorul Florin Nicoară.
Însă o săptămână mai târziu, pe 21 mai 2021, acesta era demis de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Bihor din funcția de director al Colegiului Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea. ”Virgil Blage, pe atunci inspector școlar general a cerut destituirea mea pe motiv că aș fi încălcat Hotărârea CJSU 42/14.05.2021. S-a invocat faptul că școala a avut o zi online în săptămâna 17-21 mai 2021”, amintește profesorul Nicoară.
Acesta a contestat în justiție demiterea sa și a obținut suspendarea deciziei IȘJ prin care era dat jos din funcție. În schimb, anul acesta, în aprilie, Tribunalul Bihor i-a respins cererea de anulare a respectivei decizii, sentința fiind deja atacată cu recurs.
DSP Bihor confirmă: incidența – 1,19 la mie
Între timp, fostul director de la ”Gojdu” a solicitat Secretariatului General al Guvernului să-i fie comunicate datele oficiale privind rata de infectare în Oradea, în perioada 14-21 mai 2021. Cererea sa a ajuns, via Prefectura Bihor, la Direcția de Sănătate Publică din județ, care i-a confirmat, negru pe alb: pe 14 mai 2021, în Oradea, incidența cazurilor de COVID-19, calculată pe două săptămâni, era de 1,19 la mie.
”Adică școlile din Oradea trebuiau să fie pe scenariul II în săptămâna 17-21 mai 2021, mai precis cu învățământ online. Înseamnă că ”Gojdu” a fost singura școală din Oradea care a respectat, fie și parțial, legea în acea săptămână, nu?”, spune profesorul Florin Nicoară.
DOCUMENT – Răspunsul DSP Bihor la solicitarea profesorului Florin Nicoară:
”Este clar că cineva a periat niște date”, spune, cu convingere, fostul director al Colegiului ”Gojdu”. ”Eu nu am mai auzit, până să văd răspunsul de la Ministerul de Interne și hârtia transmisă de Inspectorat în școli, ca vreo localitate din lume să aibă două rate de infectare: una oficială, iar cealaltă pentru a se folosi cineva de ea (ca, de exemplu, să destituie persoanele incomode din funcție). Nu știu cine a aranjat rata de infectare, dar, din câte știu eu, fostul inspector școlar general Virgil Blage făcea parte din CJSU și ar trebui să ne spună cum s-a demonstrat că 0,98=1,19. Eu sper că organele abilitate să cerceteze această speță vor stabili cine și cum a încălcat legea.”
Florin Nicoară consideră că toată această situație este rezultatul unei înscenări care i-a fost pusă la cale din cauză că ”am deranjat pentru că am făcut treabă la «Gojdu»”. ”Cine este persoana care a dat ok-ul pentru destituire și câte instituții au fost implicate în înscenarea încălcării de lege, pentru a mă destitui?”, se mai întreabă acesta.
BihorJust a încercat să îi solicite profesorului Virgil Blage o reacție referitoare la afirmațiile și documentele prezentate de profesorul Florin Nicoară, dar fostul inspector școlar general nu a răspuns mesajului nostru. În cazul în care o va face, vom reveni cu punctul său de vedere.
Comments 1