„Cel mai important dar pe care i-l poți face unui om este educația și e remarcabil că acest om a înțeles acest lucru în urmă cu peste o sută de ani și, mai mult, și-a pus agoniseala de o viață în slujba acestui scop, prin fundația «Dimitrie Negreanu», acordând tinerilor din acea vreme sute și mii de burse pentru «tineri români de credință ortodoxă cu bună purtare», după cum scrie în testamentul lui și în statutul fundației amintite. Practic, acestea sunt valorile care l-au călăuzit de-a lungul vieții: credința, moralitatea și patriotismul… Am simțit că am o datorie morală față de acest om, pentru tot ce a făcut el pentru noi, pentru familia noastră, pentru tinerii români din această zonă a Bihorului, și, pentru că se spune că un om moare abia atunci când este uitat de toată lumea, cred că avem datoria să-i păstrăm vie memoria„, a spus Dumitru Fechete, directorul complexului President, descendent al filantropului Dimitrie Negreanu cu prilejul dezvelirii unei plăci comemorative în memoria acestuia pe clădirea policlinicii din cadrul Spitalului Municipal Beiuş.La eveniment au participat primarul Beiuşului, Gabriel Popa, sculptorul Cornel Durgheu, autorul basoreliefului din bronz cu chipul filantropului Negreanu amplasat pe monument, cercetătorul și bancherul Ioan Degău, muzeograful Vasile Todincă de la Muzeul Ţării Crişurilor și protopopul Beiușului. Placa a fost dezvelită pe clădirea pe care filantropul Dimitrie Negreanu a construit-o în anul 1899, prin fundaţia proprie, cu destinaţia de internat de băieţi pentru Liceul Samuil Vulcan.
O mie de volume donate bibliotecii Liceului Samuil Vulcan
Născut în 1832 în Tileagd, într-o familie demorari cu trei copii și rămas orfan de mic, Dimitrie Negreanu a absolvit școala gimnazială din Beiuş şi a făcut ucenicia în comerț în Ungaria. Căsătorit în 1858 cu Augusta Moldovan, fiica negustorului Dan Moldovan. şi-a deschis ceea ce avea să fie cea mai căutată prăvălie din Beiuş devenind cu timpul unul dintre cei mai bogaţi beiuşeni. A rămas văduv, a avut patru copii, din care trei :Maria, Sabina și Dimitrie – mor la vârste fragede. Viața îl mai lovește o dată pe Dimitrie Negreanu, care își îngroapă și cel de-al patrulea copil, Ioan-Traian, student medicinist la Viena.
Toată averea sa e destinată fundației care îi va purta numele, „fundațiune de stipendii tinerimei ortodoxe române din Beiuș și din împrejurimile acestuia”, iar școlile din Beiuș sunt principalii beneficiari: a donat peste o mie de volume bibliotecii liceului vulcanian și Internatului Diecezan Ortodox de băieți; sprijină financiar Școala Primară confesională ortodoxă de pe strada Română și Școala de ucenici industriali, deschisă în anul 1886, aflându-se în comisia însărcinată cu grăbirea înființării acesteia, a înființat internatul de băieți ortodocși români din Beiuș.
După moartea sa la 29 octombrie 1903, a lăsat, prin testament, bisericii ortodoxe 2400 coroane, din care o mie pentru edificarea de noi biserici, altă mie pentru elevii de la școala ortodoxă și 400 de coroane pentru ajutorarea familiilor sărace.daţia care i-a purtat numele cu scopul de a acorda burse de studiu tinerilor români de credinţă ortodoxă cu bună purtare. În arhivele de stat sunt mii de dosare de tineri români care au beneficiat de burse într-o vreme când să dai un copil la liceu însemna o cheltuială imensă. Dimitrie Negreanu s-a numărat printre marii filantropi ardeleni, fiind supranumit de Teodor Neş în cartea sa “Oameni din Bihor” drept “Nicolae Jiga al Beiuşului”.
”Prezentul eveniment materializează o inițiativă sufletească a ec. Dumitru Fechete, strănepot al venerabilului Dimitrie Negreanu. Domnia sa a stăruit pentru amplasarea acestei plăci pe clădirea internatului ridicat pentru tinerii ortodocși care studiau la gimnaziul lui Samuil Vulcan, în semn de prețuire pentru străbunicul său, care a contribuit cu sume importante pentru ca această instituție să ia ființă. Mai mult, în acest edificiu s-a constituit și a funcționat, încă din primul an de la înființare, Societatea literară «Dimitrie Negreanu» a elevilor din Internatul ortodox român din Beiuș”, a explicat muzeograful Vasile Todinca. ”Pentru a cinsti așa cum se cuvine memoria acestui român patriot, voi propune, pe de o parte, acordarea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem lui Dimitrie Negreanu, iar pe de alta, ca o stradă nouă din Beiuș să-i poarte numele, mai ales că, în perioada postbelică, denumirea actualei străzi Nicolae Bolcaș era «Dimitrie Negreanu»”, a anunțat primarul Beiușui, Gabi Popa.
Broșura „Dimitrie Negreanu”, lucrare ale cărei autoare sunt: Alina-Bianca Drugaci și Andreea-Nicoleta Fechete, a fost dăruită participanților.