Infamul Decret 358/1948, prin care vechea orânduire din România neguroşilor ani de după Cel De-al Doilea Război Mondial a devalizat întreaga avere a cultului greco-catolic, în favoarea Bisericii Ortodoxe, mai produce şi azi efecte juridice. Biserica Unită din Oradea a pierdut recent, după 15 ani de procese şi tergiversări prin instanţe, dreptul de a-şi recupera un imobil situat în vechiul Cartier Olosig, de care a fost deposedată prin Decretul 358/1948
În urmă cu 75 de ani, statul comunist a emis decretul 358, document prin care Biserica Greco-Catolică Română a fost scoasă, literalmente, în afara legii. Efectele directe au fost trecerea, forţată, sub presiunea autorităţilor şi ameninţarea cu închisoarea, la ortodoxie a comunităţii greco-catolice şi confiscarea averii Bisericii Unite.
Iată conţinutul respectivului decret:
„Articolul 1: În urma revenirii comunităţilor locale (parohii) ale cultului greco-catolic la cultul ortodox român, organizaţiile centrale şi statutare ale acestui cult, ca: Mitropolia, Episcopiile, capitlurile, organele, congregatiunile, protopopiatele, mănăstirile, fundaţiunile, asociaţiunile, cum şi orice alte instituţii şi organizaţiuni, sub orice denumire, încetează de a mai exista.
Articolul 2: Averea mobilă şi imobilă aparţinând organizaţiilor şi instituţiilor arătate la art. 1 din prezentul decret, cu excepţia expresă a averii fostelor parohii, revine Statului Român, care le va lua în primire imediat. O comisiune interdepartamentală compusă din delegaţi ai Ministerelor: Cultelor, Finanţelor, Afacerilor Interne, Agriculturii şi Domeniilor şi Învăţămîntului Public, va hotărî destinaţia acestor averi, putând atribui o parte din ele Bisericii Ortodoxe Române, sau diferitelor ei părţi componente”.
Reintrată în legalitate după 1989, Biserica Greco-Catolică Română a încercat să-şi recupereze averea, mobilă şi imobilă. Lupta continuă şi în prezent, după cum o arată un proces finalizat recent, printr-o sentinţă definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a dispus că un imobil care a aparţinut Bisericii Greco-Catolice din Oradea nu poate fi retrocedat. Imobilul este situat în centrul istoric al Oradiei, în vechiul Cartier Olosig, de pe malul drept al Crişului Repede.
Potrivit just.ro, „prin cererea înregistrată pe rolul Comisiei Speciale de Retrocedare a bunurilor imobile ce au aparținut cultelor religioase, în ianuarie 2006, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea a solicitat retrocedarea unui imobil, constând în casă și teren, situat în Oradea, zona fostului cimitir Olosig. Cererea de retrocedare a fost respinsă în 29.10.2021, cu motivarea că imobilul înscris nu ar fi fost preluat de Statul Român, ci ar fi fost cedat, în baza Decretului 358/1948”.
După cum bine se ştie, aceste acţiuni „benevole” de cedare a unor imobile în favoarea Statului Român se făceau, de fapt, la presiunea autorităţilor de atunci, nu de puţine ori sub ameninţarea puşcăriei.
„Ulterior, în 1956 a fost întăbulat dreptul de proprietate asupra imobilului menționat în favoarea Parohiei Ortodoxe Române Olosig-Oradea. În aceste condiții, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea a chemat în judecată, la Curtea de Apel Oradea, Comisia Specială de Retrocedare, cerând anularea Deciziei din 29.10.2021, cu privire la imobilul intravilan respectiv precum şi obligarea pârâtei la emiterea unei noi decizii care să conțină propunerea de acordare de măsuri compensatorii pentru imobilul menționat.
După cum au stabilit apoi judecătorii, preluarea proprietății a avut loc, conform încheierii de carte funciară, în temeiul Decretului nr. 358/1948. Instanța a constatat astfel, în urma probelor administrate, că imobilul a fost preluat de Biserica Ortodoxă Română, persoană juridică, în perioada de referință, în baza Decretului nr. 358/1948, fără a se plăti vreo despăgubire. Or, potrivit art. 1 din OUG nr. 94/2000, se restituie și imobilele preluate de alte persoane juridice în perioada de referință, nu numai cele preluate de Statul Român.
Așa că, în iunie anul trecut, Curtea de Apel Oradea pronunță următoarea soluție:
«Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Episcopia Română Unită cu Roma Greco Catolică Oradea în contradictoriu cu pârâta Comisia Specială de Retrocedare a unor imobile care au aparţinut cultelor religioase din România. Dispune anularea Deciziei nr. 9880/29.10.2021 emisă de pârâtă cu privire la imobilele cu nr. top. iniţial 492/2/b Oradea, înscrise în CF nr. 11.260 Oradea. Obligă pârâta să soluţioneze cererea de restituire a imobilului, în urma examinării celorlalte condiţii pentru retrocedarea imobilelor, prevăzute de OUG nr. 94/2000. Respinge restul pretenţiilor formulate».
Soluția a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar recent instanța supremă a tranșat, definitiv, acest litigiu:
«Respinge recursul declarat de recurenta-pârâtă Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut Cultelor Religioase din România împotriva sentinţei nr. 116/CA/2022-PI din 29 iunie 2022 pronunţate de Curtea de Apel Oradea – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 14 iunie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Cu opinie separată, admite recursul declarat de recurenta-pârâtă Comisia Specială de Retrocedare a unor Bunuri Imobile care au aparţinut Cultelor Religioase din România împotriva sentinţei nr. 116/CA/2022-PI din 29 iunie 2022 pronunţate de Curtea de Apel Oradea – Secţia de contencios administrativ şi fiscal.
Casează sentinţa recurată şi rejudecând: Respinge acţiunea formulată de reclamanta Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Oradea, în contradictoriu cu pârâta Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, ca neîntemeiată”.
În concluzie Episcopia Greco-Catolică Oradea pierde imobilul, dar ar putea primi despăgubiri. Dacă lucrurile se vor mişca cu aceeaşi „repeziciune” cu care s-a soluţionat această speţă, mai bine de 17 ani, rămâne de văzut…