Ordinul ministrului Educației cu privire la organizarea și desfășurarea examenului național de Bacalaureat 2025 a fost publicat în Monitorul Oficial. O noutate pentru această sesiune este faptul că, după afișarea rezultatelor inițiale, candidații pot solicita să își vizualizeze propriile lucrări. „Candidații pot solicita vizualizarea lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, conform procedurii stabilite de Comisia Națională de Bacalaureat.
La vizualizarea lucrărilor, candidații minori trebuie să fie însoțiți de un părinte sau reprezentant legal”, se precizează în document.
Membrii comisiilor de Bacalaureat județene sau ai Comisiei de Bacalaureat a municipiului București, precum și membrii Comisiei Naționale de Bacalaureat, pot solicita și ei vizualizarea lucrărilor și a borderourilor de evaluare, în scopul verificării sau reevaluării acestora.
Conform ordinului, în sesiunile din 2025, activitățile legate de examenul național de Bacalaureat se vor desfășura prin intermediul unei platforme dedicate evaluării digitalizate.
Ordinul stipulează că este interzis ca elevii să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte obiecte similare. Candidații sunt obligați să lase aceste obiecte într-o sală desemnată de comisia de Bacalaureat pentru depozitarea obiectelor personale.
Candidații care refuză să depoziteze obiectele în sala stabilită nu vor fi primiți la examen.
Este interzis ca elevii să aibă asupra lor, în sălile de examen, în îmbrăcăminte, încălțăminte, penare sau alte obiecte de depozitare personale, ori în băncile în care sunt așezați, orice fel de materiale de studiu, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
De asemenea, este interzis ca elevii să aibă asupra lor în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, dispozitive IoT sau alte dispozitive electronice care pot fi folosite pentru calcul sau comunicare, ori pentru conectarea la internet sau rețele de socializare, care ar putea ajuta la rezolvarea subiectelor, efectuarea de calcule, sau comunicarea cu alți candidați, supraveghetori din centrele de examen, sau cu exteriorul.
Este interzisă comunicarea între candidați sau cu persoane din exterior, copierea, transmiterea de materiale pentru copiat, sau schimbul de foi, ciorne, notițe sau alte materiale ce ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor.
Candidații care încalcă regulile vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia sau de alții, inclusiv cadrele didactice din comisie sau alte persoane, și indiferent dacă au primit sau transmis materiale interzise.
Încălcarea regulilor va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații implicați nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea de a li se recunoaște, în sesiunile următoare, notele obținute la probele promovate anterior eliminării, inclusiv probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.
Înscrierea candidaților pentru probele A, B, C și D din cadrul examenului național de Bacalaureat 2025 va avea loc în perioada 16 – 20 decembrie 2024.
Evaluările competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), în limba maternă (proba B), a competențelor digitale (proba D) și a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C) se vor organiza la nivelul unității de învățământ, alocându-se pentru fiecare probă un interval de maximum 3 zile lucrătoare.
Elevii care beneficiază de burse de studiu în străinătate și nu pot participa la probele A, B, C și D în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025, le vor putea susține între 30 mai și 4 iunie 2025.
Elevii care au promovat examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale pot solicita recunoașterea și echivalarea acestora cu probele corespunzătoare din cadrul examenului de Bacalaureat, până la data de 6 iunie 2025.
Calendarul examenului – prima sesiune:
- 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru probele A, B, C, D
- 27 – 29 ianuarie 2025: Proba A – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
- 29 – 31 ianuarie 2025: Proba B – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
- 3 – 5 februarie 2025: Proba C – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
- 5 – 7 februarie 2025: Proba D – Evaluarea competențelor digitale
- 30 mai – 4 iunie 2025: Reexaminarea pentru elevii cu burse în străinătate
- 2 – 6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise
- 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 10 iunie 2025: Proba E.a) – Limba și literatura română (proba scrisă)
- 11 iunie 2025: Proba E.c) – Proba obligatorie a profilului (proba scrisă)
- 13 iunie 2025: Proba E.d) – Proba la alegere a profilului și specializării (proba scrisă)
- 16 iunie 2025: Proba E.b) – Limba și literatura maternă (proba scrisă)
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise și depunerea contestațiilor
- 23 – 24 iunie 2025: Depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul sesiunii a doua:
- 14 – 21 iulie 2025: Înscrierea candidaților pentru a doua sesiune
- 4 – 5 august 2025: Proba A – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
- 5 august 2025: Proba B – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
- 6 august 2025: Proba D – Evaluarea competențelor digitale
- 7 – 8 august 2025: Proba C – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
- 11 august 2025: Proba E.a) – Limba și literatura română (proba scrisă)
- 12 august 2025: Proba E.c) – Proba obligatorie a profilului (proba scrisă)
- 13 august 2025: Proba E.d) – Proba la alegere a profilului și specializării (proba scrisă)
- 14 august 2025: Proba E.b) – Limba și literatura maternă (proba scrisă)
- 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise și depunerea contestațiilor
- 19 – 20 august 2025: Depunerea contestațiilor
- 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul simulării probelor scrise:
- 24 martie 2025: Proba E.a) – Limba și literatura română (proba scrisă)
- 25 martie 2025: Proba E.c) – Proba obligatorie a profilului (proba scrisă)
- 26 martie 2025: Proba E.d) – Proba la alegere a profilului și specializării (proba scrisă)
- 27 martie 2025: Proba E.b) – Limba și literatura maternă (proba scrisă)
- 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor.