Acesta a depus a cincea contestație în anulare la Curtea de Apel Oradea.Cea mai recentă contestație în anulare a omului de afaceri Gheorghe Mudura a fost înregistrată pe 28 martie 2023, la Curtea de Apel Oradea. O zi mai târziu, în baza articolului 68 Cod procedură penală, coroborat cu articolul 64 al. 1 litera f. Cod procedură penală, instanța a admis declarația de abținere formulată de judecătorul Cristian Todoruț privind soluționarea cauzei. Noua constestație în anulare are termen în data de 09.05.2023.
Este a 5 -a contestatie în anulare depusă de către Gheorghe Mudura. Toate celelalte constestații au fost respinse. Omul de afaceri este condamnat în dosarul nr. 5257/111/2014 la Tribunalului Bihor la o pedeapsa de 11, 6 ani pentru infracțiunea de delapidare cu consecințe deosebit de grave. În același dosar a fost condamnată, pentru aceeași faptă și mama sa. Acesteia i s-a admis contestația în anulare și în baza deciziilor 297/2018 și 358/2022 ale Curții Constituționale a României constatându-se prescripția răspunderii penale. Practic, condamnarea acesteia a fost anulată. Contestaţia în anulare este reglementată de art. 426 – 432 Cod procedură penală şi reprezintă o cale extraordinară de atac, prin care părţile pot obţine desfiinţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive pentru nerespectarea unor dispoziții legale de către magistrații care au judecat procesul și care au pronunțat o hotărâre definitivă.
În cazul mamei sale, judecătorii au încetat procesul penal constatând intervenția prescripției răspunderii penale, reținând că noul Cod Penal este legea penală mai favorabilă, pe când în cazul condamnatului MUDURA GHEORGHE, aceeași judecători, pentru aceeași faptă, au considerat că legea penală mai favorabilă este vechiul Cod Penal și astfel nu beneficiază de încetarea procesului penal. În urmă cu doi ani, Curtea de Apel Oradea a admis în principiu o contestație în anulare formulată de Gheorghe Mudura, condamnat la 11 ani și jumătate de închisoare în dosarul ”Librarul”, referitor la vânzarea spațiilor fostelor librării de stat din Oradea. În schimb, instanța a respins solicitarea lui Mudura de suspendare a executării pedepsei până la soluționarea contestației. Ulterior, după admiterea în principiu, Curtea de Apel Oradea a respins contestația în anulare a acestuia. Gheorghe Mudura a fost judecat sub acuzația că a falimentat firma Librarul SA pentru a vinde imobilele administrate de acestea și pentru a strânge din tranzacțiile ilegale mai bine de 2,5 milioane de euro. Rămâne de văzut dacă judecătorii îl vor ”albi” pe MUDURA GHEORGHE și va ”dispărea” condamnarea de 11 ani și 6 luni închisoare așa cum a ”dispărut” și în cazul mamei sale.
https://www.bihorjust.ro/contestatie-in-anulare-admisa-in-principiu-in-dosarul-librarul/