După ce procesul „Retrocedările de păduri” în care s-a judecat restituirea frauduloasă a 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău în valoare de aproximativ 303 milioane de euro, ce s-a încheiat pe motiv de prescripție, doi judecători implicați în caz se întorc pe funcții și vor primi salariile restante pentru perioada în care au fost suspendați, încasând în total aproximativ 2 milioane de euro.
În dosar, Viorel Hrebenciuc (fost parlamentar PSD), Ioan Adam (fost parlamentar PSD), Paltin Gheorghe Sturdza (om de afaceri), Dan Costin Bengescu (om de afaceri) și alți 13 funcționari publici, inclusiv doi judecători au fost acuzaţi de anchetatori de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină terenuri forestiere echivalente cu o treime din suprafața județului Bacău. Pădurile, conform dosarului, erau retrocedate în baza unei decizii frauduloase a unui judecător, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a suprafeței.
Dosarul a fost trimis în judecată în 2015 și, în 2018 un judecător la Tribunalul Covasna, a fost condamnat pentru luare de mită la 3 ani de închisoare cu executare. El primise 10.000 de euro din cei 50.000 promiși de fostul deputat Ioan Adam pentru a da o soluție favorabilă lui Paltin Gheorghe Sturdza. Banii au fost primiți chiar în biroul judecătorului.
Celălalt judecător din dosar, fosta soţie a deputatului Ioan Adam, magistrat la Tribunalul Brașov, a primit tot atunci doi ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzată că a sprijinit grupul infracțional organizat din care făcea parte soțul său. O altă acuzație a fost de complicitate la cumpărare de influență după ce a intervenit la Viorel Hrebenciuc, care la rândul lui l-a contactat pe directorul general al Romsilva, pentru a pune în executare hotărârea dată de judecătorul de la Tribunalul Covasna.
După opt ani de judecată, care s-a blocat de fiecare dată la instanța supremă, trei magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au constatat pe 13 noiembrie 2023 că mai multe fapte din dosarul retrocedărilor s-au prescris.
Acum, statul trebuie să le restituie celor doi judecători toate drepturile salariale pentru perioada 2015-2023 ce calculate ajung la aproximativ 2milioane de lei, iar în ultima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii s-a luat decizia reîncadrării celor doi judecători și recunoașterea celor opt ani ca vechime în muncă.