Până acum ciorile erau vânate conform unei cote stabilite de către ministrul Mediului.
Cioara de semănătură ar urma să fie vânată pe parcursul întregului an, conform unui proiect legislativ inițiat de către deputatul PSD Nicu Niță, care arată că fermierii sunt afectați de această specie la culturile de primăvară (porumb, floarea soarelui, soia), dar și la dovleci, pepeni. Proiectul este depus, practic, simultan cu retrimiterea Parlamentului de către președintele Iohannis a unui proiect care permite vânătoarea cormoranului tot anul.Inițiatorul admite că specia respectivă este ”destul de greu de diferențiat de ‘cioara neagră’ (Corvus corone)”, dar: ”În România, ciorile s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani, fapt constatat și de fermieri, care se plâng de pagube din ce în ce mai mari, mai ales la culturile de primăvară (porumb, floarea soarelui, soia) dar și la dovleci, pepeni etc.”. Inițiatorul a redactat proiectul, cel mai probabil, înainte ca președintele Iohannis să retrimită Parlamentului proiectul cu vânătoarea permanentă a cormoranului mare, deoarece propune să se ia modelul acestei prevederi și în cazul ciorii de semănătură.
Cel mai mare producător de crap din România, Pro Acva Cefa, acolo unde primul heleşteu datează din anul 1905, anunța în 2019 că închide pescăria fiindcă 60% din producție e mâncată de cormorani. Nicolae Nistor, proprietarul helesteelor din Cefa, Homorog și Tămașda spunea că se zbate de peste un deceniu să convingă autoritățile că nu mai poate lupta de unul singur cu invazia de cormorani din Parcul Natural.
În urmă cu ceva timp, presa relata că păsările au atacat cultura de porumb din ferma lui Valentin Bogdan Niță, din Chirnogeni – sat Credința, județul Constanța. O suprafață de 15,5 hectare semănate cu porumb a fost calamitată de ciori, iar din această suprafață, 7,5 hectare au fost distruse în totalitate, iar alte 8 hectare sunt afectate în proporție de 30%.
.