Mai multe modificări ale Codului Penal necesare de șapte ani ca urmare a mai multor decizii ale Curții Constituționale a României, au trecut de Camera deputaților la finalul lunii iunie, iar în 6 iulie au fost promulgate de Președintele Statului. Legea ce aduce modificări Codului Penal va intra în vigoare începând cu duminică 9 iulie.
Conform Legii 200/2023 publicată în Monitorul Oficial abuzul în serviciu are o nouă definiție după lungi dispute asupra ideii de a introduce un prag valoric al prejudiciului. În cele din urmă s-a decis pentru opțiunea fără prag.
Definiția face referire la neîndeplinirea unui act prevăzut de o lege, o ordonanță simplă sau de urgență, ori un alt act normativ care, la data adoptării avea putere de lege – în condițiile în care până acum se făcea referire doar la ideea de neîndeplinire a unui act. Sintagma „în mod defectuos” a fost detaliată pentru a ilustra ideea de încălcarea unei dispoziții cuprinse de o lege, ordonanță.
Limita de pedeapsă a rămas nemodificată (închisoarea între 2 – 7 ani) la fel și pedeapsa complementară de interzicere a exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
În finalul legii se stabilește faptul că atunci când vechiul cod penal este aplicabil ca lege mai favorabilă, prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos” din cuprinsul art. 246 și 248 se înțelege „îndeplinește un act prin încălcarea unei legi, a unei ordonanțe a Guvernului, a unei ordonanțe de urgență a Guvernului sau a unui alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege”. Similar, în cazul art. 249 din vechiul cod.
Și în cazul neglijenței în serviciu au apărut modificări. Acestea sunt la fel ca în cazul abuzului în serviciu, în sensul în care s-a realizat detalierea ideii de act normativ încălcat.
Inițial s-a dorit eliminarea totală a infracțiunii, dar s-a renunțat la demers.