Palatul Levay a fost programat pentru reabilitare încă de acum trei ani, fiind inclus în bugetul aprobat al Primăriei Oradea, dar procedurile de licitație derulate anterior s-au încheiat fără succes, fie din lipsă de ofertanți, fie din cauza unor ofertanți necalificați.
Trei clădiri din centrul istoric al orașului își vor recăpăta strălucirea de altădată. Primăria Oradea a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea imobilelor situate pe strada Aurel Lazăr, nr. 3, str. Libertății nr. 2-4 (Palatul Levay) și str. Iosif Vulcan nr. 3.
Clădirile se află în prezent într-o stare de degradare. Prin lucrările care urmează să înceapă vor fi reabilitate atât fațadele principale, cât și cele din curtea interioară. Totodată vor fi reabilitate învelitorile, șarpantele, cât și partea de tâmplărie a imobilelor.
În urma licitației publice deschise, contractele pentru cele trei loturi au fost semnate cu următoarele firme:
LOT 1 – Reabilitare fațade și învelitoare la imobilul situat în Oradea, str. Aurel Lazăr, nr. 3
Executant: S.C VITAN EXIM S.R.L.
Valoare contract: 900.549,83 lei (fără TVA).
Durata totală contract: 12 luni.
LOT 2 – Reabilitarea fațadelor, schimbare acoperiș și reparații tâmplărie, organizare de șantier la imobilul situat pe str. Libertății, nr. 2 – 4
Executant: Asocierea SC AVASI PRODCOM SRL – lider de asociere și SC EURAS SRL – asociat.
Valoare contract: 2.515.040,05 lei (fără TVA).
Durata totală contract: 12 luni.
LOT 3 – Reabilitare fațade și învelitoare la imobilul situat în Oradea, str. Iosif Vulcan, nr. 3
Executant: Asocierea SC AVASI PRODCOM SRL – lider de asociere și SC EURAS SRL – Asociat.
Valoare contract: 604.022,84 lei (fără TVA).
Durata totală contract: 12 luni.
Lucrări derulate prin Programul multianual de reabilitare a fațadelor
Lucrările de reabilitare se vor realiza prin „Programul multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea”, program demarat de municipalitate din anul 2014 și aflat sub coordonarea Direcției Arhitect Șef.
Supervizarea lucrărilor este asigurată prin Direcția Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, iar dirigenția de șantier de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice.
După organizarea consultărilor cu proprietarii, se vor emite ordinele de începere a lucrărilor și vor fi montate schelele.
„La alegerea imobilelor care vor intra în reabilitare s-a ținut cont de zonele în care acestea sunt situate. Astfel, clădirea de pe Aurel Lazăr, nr. 3 a fost luată în considerare prin Programul multianual de reabilitare, datorită atât a valorii ei arhitecturale, cât și datorită pietonalizării și modernizării recente a străzii Aurel Lazăr prin fonduri europene. Pe această stradă, imobilul de la nr. 4 a fost deja reabilitat, aflându-se în curs de reabilitare Casa Markovits Matheser de la nr. 21, fostul sediu Telekom de la nr. 17 și clădirea Hotelului Park situată pe strada Republicii, colț cu Aurel Lazăr”, a precizat Adriana Lipoveanu – coordonatoarea Programului multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea.