Proiectul de lege adoptat azi, miercuri 28 iunie, de Camera Deputaților prevede extinderea de la 6 luni la un an a duratei pentru care se poate emite ordinul de protecţie, în cazul violenţei domestice, modificându-se Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
Anterior proiectului durata ordinului de protecție a fost de 6 luni, actul normativ prelungind astfel durata la un an pentru care se poate emite ordinul de protecție.
Se mai instituie asistență juridică obligatorie şi în faza de apel, în cazul persoanei care solicită ordinul de protecţie.
Potrivit proiectului, „durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 12 luni de la data emiterii ordinului”. „Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea îşi vor produce efectele pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului”, potrivit proiectului. De asemenea, apelul se va judeca cu citarea părţilor.
În primele 3 luni ale anului curent, numărul cazurilor de violență în familie a înregistrat o creștere, conform IGPR. Polițiștii au emis 2.983 de ordine de protecție provizorii, iar numărul faptelor penale legate de violența domestică a crescut cu 5,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.