Este nevoie de infrastructură, dar când vorbim de cetățeni totul se rezumă la creșterea nivelului de trai, a calități vieții. E concluzia liderilor PSD Bihor enunțată azi într-o conferință de presă, după discuțiile cu orădenii. Aurel Mohan, liderul interimar al PSD Bihor spune că bihorenii < nu au fost și nu sunt ascultați cum trebuie. Nu spun că eu sau noi suntem perfecți, nu pot să spun că avem soluții la orice, dar ce vreau să vă garantez e că atât eu și colegul meu și colegii noștri vom ține cont și vom asculta toți cetățenii. Tot ce vom face va ține cont de nevoile lor. Scopul nostru principal, în 2024, este să creștem nivelul de trai, calitatea vieții>.
Rezultate mai bune decât în 2020 e targhetul PSD Bihor în alegeri. Pentru a-l atinge, spune Mohan, organizațiile PSD trebuie să prezinte candidați profesioniști, sinceri și corecți. Candidați capabili să refacă încrederea cetățenilor în politică, dar cel mai important, în structurile de administrare, în primării, consilii locale și în tot ceea ce înseamnă administrare publică. Acesta e profilul cautat de PSD Bihor. <Oamenii trebuie să aibă încredere în cei care îi conduc, să se țină cont de părerile și nevoile lor >, a enunțat Aurel Mohan principiile sale. Ca ales local, două mandate, dar și ca secretar de stat în Ministerul Sănătății, neurochirurgul Aurel Mohan spune că a adus plusvaloare.Printre altele, sub ministrul PSD al Sănătății, în ultimii doi ani și jumătate în jur de 10 milioane de euro au ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, dar și în spitalele din județ.
Primul spital de după 1989, o investiție de peste 640 milioane de lei, a fost semnată la Oradea tot în mandatul ministrului Rafila. <E o investiție care în curând va demara și pe care o dorim finalizată până în următorul ciclul electoral… Totul începe de la sănătate, dacă oamenii sunt sănătoși pot munci, pot aduce plusvaloare> , spune doctorul Mohan. Un prim proiect ca președinte de județ al doctorului Mohan ar fi< să nu mai trambalăm pacientul de la Ana la Caiafa, adică din municipiile și orașele unde avem spitale spre Oradea>. Dezvoltarea unui parteneriat cu producătorii locali în județ e alt obiectiv. <După succesul piețelor volante toată lumea a solicitat astfel de parteneriate atât pentru desfacere, cât și pentru eliminarea intermediarilor…Un alt parteneriat ar fi între CJ și Universitatea Oradea. Am vrea să convingem firmele să facă produse cu valoare ridicată cu studenții și profesorii orădeni:, a spus liderul PSD Bihor. Centre educaționale regionale în toate municipiile pe modelul campusului din Oradea, e un alt proiect a lui Aurel Mohan.
„Am credința că pot să fiu un primar mai bun decât domnul Birta, nu am nicio emoție când spun asta„
Liderul grupului PSD din CL Oradea, Adrian Madar, candidatul PSD Oradea la Primărie nu a ascuns că pornește pregătit în bătălia electorală. Are un profil de intelectual fin, de lider încă de pe băncile școlii. „Am credința că pot să fiu un primar mai bun decât domnul Birta, nu am nicio emoție când spun asta„, a declarat Adrian Madar în condițiile în care nu a apărut în fața presei să-și prezinte agenta politică, proiectul de candidat.
Adrian Madar vine la Primăria Oradea gata să elimine „suprataxările” impuse de Primărie în domenii în care deține monopolul prin societățile locale, societăți care nu ar mai trebui să facă profituri de zeci de milioane de lei anual, să asigure utilități și asfalt pe toate străzile din Oradea, amintind că în oraș sunt 300 de străzi neasfaltate, câte erau și în 2012. „Mandatul domnului Birta din acest punct de vedere a fost un eșec”, spune Adrian Madar. Scăderea costului vieții în Oradea, pentru că „orădenii nu-și mai permit să trăiască în orașul lor”, e obiectivul pe care își va concentra activitatea. Aceasta se va întâmpla inclusiv prin eficientizarea energetică a blocurilor din oraș, „un proiect complet ratat de administrație”, dar și prin montarea de panouri fotovoltaice în cartiere. Blocurile vechi din municipiu au ajuns să genereze costuri uriașe la întreținere de 1000 lei pe lună. După ce a cerut inventarierea blocurilor care au nevoie urgent de reabilitare, concluzia lui Adrian Madar e că în perioada 2017-2021, din cele 2000 de blocuri existente în municipiu, UNUL singur a fost reabilitat termic. <Deși există scheme financiare și modele de bună practică, administrația PNL a oferit mereu scuze și nu fapte, prin urmare, doar 50 de blocuri au fost reabilitate în ultimii 12 ani>, susține liderul PSD Oradea. Acesta a spus că probabil mesajul său va deranja, dar <cred că Bihorul are nevoie în plan politic de echilibru, ceea ce s-ar traduce poate într-un un PNL cu un procent de 50% și un PSD mai puternic. Asta ar însemna bine pentru comunitate și echilibru. Majorități de 70% nu prea mai sunt în țările civilizate. Politic este un risc major de evoluție negativă a societății, evoluție pe care doar cine nu vrea nu o vede că se întâmplă, că e palpabilă, că s-a întâmplat în Oradea, în ultimii ani>.